main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2020 — 15:49

Een derde van de leerkrachten vindt opening basisscholen op 11 mei onverantwoord

Ruim een derde van de basisschoolleraren vindt het geen goed idee om vanaf 11 mei weer voor de klas te gaan staan. Uit onderzoek van DUO en het AD blijkt dat het leraren niet helemaal lekker zit dat ze weer les moeten gaan geven. “We hebben ons gebaseerd op onderzoeken van het RIVM”, zegt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in Goedemorgen Nederland.

Het probleem lijkt juist dat sommige leraren daar geen boodschap aan hebben. Uit het representatieve onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD, dat werd uitgevoerd onder 1250 leraren, blijkt namelijk dat een kwart van de leerkrachten geen vertrouwen heeft in de onderbouwing van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens het OMT zijn er bij kinderen nauwelijks besmettingsrisico’s.

Het verbaast 69 procent van de leraren dat het kabinet niet heeft gewacht op de resultaten van het RIVM-onderzoek onder verspreiding van het coronavirus in gezinnen. Meer dan de helft kan zich vinden in het kabinetsbesluit om scholen te heropenen, maar wel vinden ze dat deze beslissing te vroeg is genomen.

‘Onderzoeken lopen nog door’

“Ik kan me heel goed voorstellen dat je vragen hebt als je leraar bent en dat je denkt: wat kan er met mij en de thuissituatie gebeuren?”, zegt staatssecretaris Visser. Toch beroept ze zich op het RIVM en het OMT: “Het RIVM heeft wel onderzoek gedaan en de onderzoeken lopen ook nog gewoon door.”

Daarnaast heeft het kabinet zich op internationale onderzoeken gebaseerd. “We kijken naar de situatie in Scandinavië waar recent ook de scholen zijn geopend. Het RIVM en OMT hebben gezegd: ‘Wij denken dat dit een goede stap zou kunnen zijn, dat dit ook verantwoord kan’,” aldus Visser. “Als je ziek bent, moet je vooral niet voor de klas staan. Als je tot een risicogroep hoort uiteraard ook niet. En we zullen leraren gaan testen zoals we dat nu met het zorgpersoneel doen.”

Leraren zijn bang besmet te raken

Van de respondenten zegt 61 procent (veel) vertrouwen te hebben in het RIVM, 63 procent heeft (veel) vertrouwen in de kabinetsaanpak.

Desondanks zegt 93 procent van de leraren op 11 mei gewoon voor de klas te gaan staan. Slechts 4 procent weet al dat ze niet zullen gaan lesgeven en 3 procent is nog aan het twijfelen. De leraren die thuisblijven vallen zelf onder de risicogroep of hebben kwetsbare familieleden. Ook zijn leerkrachten bang om besmet te raken.

Maar dat betekent niet dat de leraren die voor de klas gaan staan hier niet bang voor zijn. 65 procent vreest dat hij of zij zelf op school besmet raakt, 53 procent van de leerkrachten is bang om kinderen of collega’s te besmetten.

Mondkapjes

Een oplossing ligt wellicht in het voldoende beschermen van leraren. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, vindt dan ook dat leraren de kans moeten krijgen om mondkapjes of andere beschermingsmiddelen te dragen. Elke school moet dan zelf kunnen bepalen of ze hier voor kiezen.

LEES OOK: Cao-akkoord in voortgezet onderwijs: leraren krijgen loonsverhoging en bonus

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans over de formatie en het Britse asielplan, oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen over de formatie en de Haagse politiek, OM-topman Rinus Otte over zijn boek ‘De troost van gebrekkig strafrecht’, leraar Ton van Haperen over wat Nederland kan leren van het Franse onderwijs en techjournalist Ben van der Burg over het succes van techbedrijf ASML.

Klik hier.

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer

OM-baas Rinus Otte reageert op citaat Inez Weski: ‘Echt totale onzin’

In haar pas verschenen boek, Het geluid van de stilte, noemt voormalig topadvocaat Inez Weski het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. Weski suggereert dat het OM…

Lees meer

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations wordt gewerkt. Het…

Lees meer