main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 18 januari 2020 — 17:39

Paspoorthandel in Malta raakt ook Nederland: ‘Zelfs visa aan Libische strijders verkocht’

Europese paspoorten die gekocht worden door steenrijke Russen, of Saudi’s. Het houdt verband met omkoping, witwassen en de moord op de journaliste Daphne Anne Caruana Galizia op Malta. Ook Nederland wordt geraakt door de wanpraktijken in dit EU-land, zegt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Het onderzoek van Omtzigt heeft er toe geleid dat de premier van Malta zijn aftreden heeft aangekondigd. “Een deel van de waarheid is nu boven tafel gekomen”, zegt Omtzigt. “Een van de grootste eisen van de Raad van Europa was dat Malta zelf een publieke, soort parlementaire enquête ging houden om de waarheid boven tafel te krijgen. Daar kwamen enorm veel verhalen uit over politiechefs die door de regering onder druk werden gezet.”

In Malta is een lucratieve handel in paspoorten en visa ontstaan. “Men verkoopt paspoorten, geeft visa aan strijders uit Libië”, zegt Omtzigt. “De banken van Malta zitten in de bankenunie. De Europese toezichthouder heeft er al een bank gesloten vanwege zwart geld en andere onverkwikkelijke zaken.”

‘Kunnen ook naar Amsterdam komen’

“Dit raakt rechtstreeks Nederland”, zegt Omtzigt. “Met een Maltees paspoort kun je ook in Nederland gaan wonen. En met een Schengenvisum kan je ook gewoon naar Amsterdam komen.”

Daarnaast was ook een Groningse hoogleraar bij de paspoortverkoop betrokken. “Professor Kochenov heeft actief gewerkt voor het bedrijf dat ervoor zorgt dat landen paspoorten kunnen verkopen.”

Boete van meer dan miljard

Omtzigt ontdekte dat zeker vijf mensen die onlangs een paspoort in Malta kochten, in de VS en het Verenigd Koninkrijk gezocht en vervolgd worden. “Soms voor een boete van meer dan een miljard euro voor economische criminaliteit. Voor dat soort mensen is een Europees paspoort een verzekeringspolis dat ze altijd nog ergens anders naar toe kunnen als het hen te heet onder de voeten wordt. Daar is een paspoort niet voor bedoeld.”

‘Minister-president Malta is almachtig’

Europa kan tot nu toe weinig tegen Malta doen doordat de rechtstaat daar niet goed functioneert. “In Malta is de rechtstaat slecht ingericht. De minister-president is almachtig. Hij kan de rechters benoemen, hij kan minister benoemen, hij kan honderden ambtenaren zelf benoemen. Hij kan ook de politiechef ontslaan.”

Malta staat na het onderzoek en protesten van burger inmiddels wel onder grote druk, zo ziet Omtzigt. “De premier is opgestapt. Er zit nu een gedeeltelijk nieuwe regering sinds afgelopen weekend. Die zal nu hervormingen moeten doorvoeren. Als je een land wil veranderen dan kan dat niet door een Nederlands Tweede Kamerlid worden gedaan. Dat zal vanuit Malta zelf moeten komen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer