main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Onderzoek na de dood van de broer van kroongetuige Nabil B. in Amsterdam-Noord. Foto: ANP
27 november 2019 — 17:55

OM eist in hoger beroep weer 28 jaar cel voor moord op broer kroongetuige

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 28 jaar cel geëist tegen de 41-jarige Shurandy S., voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Reduan werd op 29 maart 2018 doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Volgens het OM is de moord “een aanslag op de rechtsstaat”.

Nabil B. is kroongetuige in het lopende liquidatieproces Marengo, waarin de voortvluchtige Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Reduan werd vermoord nadat justitie had bekendgemaakt dat Nabil een deal met justitie had gesloten en dat hij belastende verklaringen tegen Taghi en de zijnen had afgelegd. S. heeft de moord bekend, maar bepaald niet het achterste van zijn tong laten zien. Over zijn opdrachtgever(s) wil hij niets zeggen.

Of S. heeft geweten dat zijn missie de moord op de broer van de kroongetuige was, is niet vast komen te staan. “Wie hij moest doden liet hem koud”, aldus het OM. “De risico’s komen wel voor zijn rekening.” Die risico’s zijn een hoge gevangenisstraf, die wat het OM betreft onder meer een afschrikwekkende werking moet hebben op andere, potentiële huurmoordenaars.

Advocaat Nabil B. doodgeschoten

In september werd Nabils advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Beide liquidaties zijn volgens justitie aangestuurd door het kamp van Taghi. In de strafzaak tegen S. zijn sporen gevonden die in die richting wijzen.

Waarom juist S. is benaderd voor de moord, is onduidelijk gebleven. Voordat hij Reduan B. doodschoot, had hij geen criminele staat van dienst van enige betekenis. Het OM vermoedt niettemin dat de opdrachtgever er vanuit moet zijn gegaan dat S. “bereid en in staat” was de liquidatie uit te voeren.

Het OM hekelde de koelbloedigheid waarmee B., vader van twee jonge kinderen, is vermoord. De aanklager wees ook op de enorme gevolgen voor de familie van het slachtoffers, die na de liquidatie is ondergedoken.

Bekentenis

Shurandy S. heeft bekend. De rechtbank veroordeelde hem begin dit jaar tot twintig jaar cel, na een eis van 28 jaar. Het OM is tegen het vonnis in beroep gegaan omdat het de opgelegde straf te laag vond. S.’s advocaat wil een lagere straf.

Het hof doet uitspraak op 16 december.

LEES OOK: Taghi gesignaleerd op jetset-eiland in Iran: ‘Ze gaan hem niet zomaar uitleveren’

 

 

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer