Onderhandelingen tussen Israël en Hamas verlopen moeizaam: 'Onenigheid over lijst met gijzelaars'
De onderhandelingen voor een mogelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas zijn in volle gang, maar een deal lijkt nog niet op korte termijn beklonken. De gesprekken, die plaatsvinden in Qatar, verlopen moeizaam, vertelt defensiespecialist bij denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Er is onenigheid ontstaan aan de onderhandelingstafel in Doha over een lijst van gijzelaars, die Hamas zou willen vrijlaten in een eerste fase van een staakt-het-vuren. In tegenstelling eist Hamas een permanent staakt-het-vuren. De terreurgroep bezorgde de lijst, met daarop de namen van 34 gijzelaars, aan onder meer BBC en Bloomberg.
"Het vermoeden is dat nog steeds honderd gijzelaars in handen van Hamas zijn", vertelt Wijninga. Het is onduidelijk hoeveel van de gijzelaars nog leven. "Het gaat om kinderen, ouderen en mensen met een dubbele nationaliteit." Volgens BBC gaat het om tien vrouwen, elf oudere mannelijke gijzelaars tussen de 50 en 85 jaar en jonge kinderen. Hamas gaf eerder aan dat deze kinderen gedood waren bij een Israëlische luchtaanval. Op de lijst staan ook een aantal zieken, aldus ingewijden van de terreurgroep.
Israëlisch president Benjamin Netanyahu geeft alleen aan dat ze deze lijst niet hebben ontvangen. "Hamas geeft aan dat ze deze mensen, of hun lichaam, vrij willen geven. Maar als er onenigheid is over de lijst, heb je al een eerste grote obstakel."
Troepen langs twee corridors
Een ander obstakel is wat beide partijen onder het einde van het conflict verstaan, vervolgt de defensiespecialist. "Betekent het dat alle Israëlische troepen uit Gaza vertrekken? Of betekent het dat militaire acties worden stopgezet, maar dat Israël nog troepen houdt door een tweetal corridors die dwars door het gebied in Gaza lopen?"
Hamas eist een permanent staakt-het-vuren en terugtrekking van het hele Israëlische leger uit Gaza. "Maar Israël wil troepen langs twee corridors behouden. Eén corridor is de Philadelphicorridor, die langs de grens tussen Gaza en Egypte loopt. De andere is de Netzarim-corridor, die halverwege Gaza loopt en het gebied als het ware in tweeën snijdt.
Wat Hamas wel voor elkaar heeft gekregen tijdens de onderhandelingen, is dat geëvacueerde inwoners uit Noord-Gaza weer terug mogen keren. "Zij moeten door de Netzarim-corridor heen, waar ze volgens Israël worden gecontroleerd door internationale waarnemers", zegt Wijninga. "Maar dat moeten we nog maar zien."
'Hamas zit met een deadline'
Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wil voor het aantreden van Donald Trump een staakt-het-vuren bewerkstelligen. Kortom, de betrokken partijen hebben nog twee weken de tijd. "Ik gok dat Hamas daar uiteindelijk op mikt. Als Trump aantreedt, weet je niet hoe het gaat lopen. Hij is veel meer pro-Israël dan Joe Biden (huidig Amerikaans president, red.) is geweest en veel meer anti-Hamas en anti-Palestijns." Voor Hamas zou geen deal verkeerd uit kunnen pakken. "Ze zitten met een deadline."
Een mogelijke middenweg is dat Hamas uiteindelijk bereid is om Israël de corridors te laten handhaven, zegt Wijninga. "Daarna moet een proces in werking worden gezet om vrede tot stand te brengen." Het grootste land in het Midden-Oosten, Saudi-Arabië, kan mogelijk veel invloed uitoefenen. "Ze willen graag de reconstructie van de Gazastrook op zich nemen. Het land heeft ook toenadering gezocht tot Israël. Er zit beweging in."