Nieuwe ‘Stop the Steal’ in de maak bij verlies Trump? ‘Alles ligt klaar’
Het zou campagnestrateeg Joris Tjaden niets verbazen als er een tweede 'Stop the Steal'-beweging ontstaat bij een nipte verkiezingsnederlaag van Donald Trump. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1.
Als Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een paar kiesmannen verschil wint, ligt het 'Stop the Steal'-draaiboek mogelijk weer klaar. Deze protestbeweging, opgericht in 2016, werd aangewakkerd door Trump en zijn aanhangers aan het eind van het presidentschap van Trump. Volgens de toenmalige president was met de uitslag van de verkiezingen gefraudeerd.
Door de weigering van Trump om zijn nederlaag te accepteren ontketende hij radicale krachten bij zijn achterban, wat resulteerde in de Capitoolbestorming op 6 januari 2021.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De 'enemy from within'
"Trump heeft het nu over de 'enemy from within'", weet Tjaden. Daarnaast geeft aanhanger Elon Musk miljoenen weg ten faveure van Trump. "Hij is misschien wel de October suprise, met al dat gespring op het podia en het geld dat hij weggeeft. Alles ligt klaar voor een tweede Stop the Steal."
Met het presidentschap van Trump nog vers in het geheugen kwam de documentaire Stopping the Steal van Dan Reed anderhalve maand voor de verkiezingen uit. Daarin wordt stevig de nadruk gelegd op de gevaren van de Trump-beweging. In de documentaire wordt door middel van interviews en beelden zichtbaar hoe de Capitoolbestorming tot stand kon komen.
Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast:
Rechtszaken hebben invloed
De rechtszaken die tegen Trump lopen en af moet wachten, kunnen invloed hebben op zijn keuze om een tweede protestbeweging te starten. "Dit kan hem tegenwerken in de rechtszaal. Misschien dat hij daarom daar vanaf gaat zien", aldus de campagnestrateeg.
De kans dat Trump wint is daarentegen ook groot, nu beide presidentskandidaten nek-aan-nek staan in de peilingen. "Het is de vraag of dat hoopvol is voor de democratie", aldus Tjaden, die in 2012 deel uitmaakte van het onderzoeksteam van de Obama-campagne.
Door deze werkzaamheden kreeg hij een haarfijn inkijkje in hoe de machinekamer van de Amerikaanse verkiezingscampagnes werkt. Toch mist hij, ondanks de spanning, het werk niet. "Door de lange nachten en lange dagen kriebelt het wat minder. Maar je kijkt ernaar en denkt wel: wat is het spannend. Dit is zo belangrijk voor de toekomst van Amerika en wellicht de wereld."