Rijk moet grond opkopen rondom Tata Steel: 'Dé kapitaalinjectie die de fabriek nodig heeft'
Volgens Europarlementariër van D66 Brigitte van den Berg is het opkopen van de grond rondom Tata Steel de oplossing om de staalfabriek snel te verduurzamen. Een energiehaven kan de staalproducent een zet in de juiste richting geven.
Verdwijnen hoeft de fabriek zeker niet. "De IJmond is ook in de toekomst een interessante locatie voor staalproductie, mits dat duurzaam kan", zegt Van den Berg in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister hier het hele gesprek terug. De tekst gaat hieronder verder.
De grond die de overheid zou moeten opkopen heeft met name betrekking op het terrein waar de staalfabriek nu nog kolen opslaat. Zodra dat stopt komt er meer dan 100 hectare grond vrij.
Die grond kan volgens de Europarlementariër een broedplaats worden voor groene waterstof, wind- en zonne-energie. Tegelijkertijd blijft Tata Steel zelf verantwoordelijk voor de verontreinigde bodem waar de fabriek op staat.
Hoewel dat als een minpunt klinkt voor de IJmuidense fabriek, kan juist de investering van het Rijk dé kapitaalinjectie betekenen die de fabriek voor de verduurzamingsslag nodig heeft. "Mensen met technische kennis wonen al in het gebied, die hoef je niet overal vandaan te halen. De IJmond kan op deze manier met deze investering de economie van de toekomst worden", aldus Van den Berg.