De werkvloer vergrijst, vooral in Limburg neemt het aantal oudere werknemers rap toe
De groep werkende Nederlanders vergrijst snel, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Waar in 2013 tussen elke vijf werknemers één 55-plussers zat, was in 2023 ruim één op de vier werknemers ouder dan 55 jaar.
De bedrijfstakken landbouw en visserij, vervoer en overige dienstverlening zijn in verhouding sterk vergrijsd, schrijft het CBS. Alleen in het onderwijs is het aandeel 55-plussers afgenomen (met 1,4 procent).
Ook in Zeeland, Friesland, Drenthe en Gelderland is het aandeel 55-plussers binnen de werkzame beroepsbevolking bovengemiddeld. En dat is niet gek vindt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD. "Jongeren trekken naar de Randstad voor werk. Je ziet in de randgebieden dat er minder werk is in bepaalde sectoren", zegt Rijpma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Denk dan aan de techsector of werken in de media. Dat is geconcentreerd in de Randstad. Er zou meer gedaan mogen worden om op andere plekken werk te creëren."
Niet alleen het wegtrekken van jongeren uit deze gebieden speelt een rol: de samenleving vergrijst in rap tempo. Met het opschuiven van de pensioenleeftijd komt er een grotere groep oudere werkenden bij. Naar verwachting zal deze groep dan ook steeds ouder worden. Volgens het CBS was de groei van het aantal werkenden in de afgelopen tien jaar het grootst bij mensen van 55 tot 65 jaar.
Werkvloer
Techinvesteerder Eva de Mol ziet kansen voor AI en andere vormen van robotisering op de werkvloer. Ouderen zullen op den duur niet alles meer kunnen en daarbij zal de druk op de zorg alleen maar verder toenemen. "AI kan op dit vlak veel werk uit handen nemen."