Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Yeşilgöz (VVD) en Bikker (CU) trekken samen op tegen Jodenhaat: ‘Het spijt mij hoor, maar mensen hebben ook te integreren’

Peter Visser

VVD-leider Dilan Yeşilgöz en ChristenUnie-leider Mirjam Bikker slaan de handen in één tegen Jodenhaat en willen dat er een nieuwe Catshuissessie komt tegen antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland op NPO 1, een jaar na de bloedige aanval van terreurorganisatie Hamas op Israël.

Sinds die aanval op 7 oktober is het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland met 50 procent toegenomen. Meer dan 70 procent van de gemeenschap verbergt de Joodse identiteit. "Het is onbestaanbaar en met alles wat in mijn zit voel ik dat we hier in Nederland tegen moeten opstaan", zegt Bikker. Samen met Yeşilgöz doet ze een aantal voorstellen om Jodenhaat tegen te gaan.

"Antisemitisme is op één of andere manier altijd in de krochten van de samenleving te vinden. Nu zijn de putdeksels er vanaf", gaat Bikker verder. "Iedere dag opnieuw, als ik mensen spreek uit de Joodse gemeenschap, hebben ze ervaringen die niet oké zijn. Het is zo belangrijk dat we dat niet iets laten zijn van de Joodse gemeenschap alleen. Het is iets van heel Nederland. We moeten één front vormen."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het is niet de eerste keer dat VVD en CU samen oprukken tegen Jodenhaat. "Toen onze partijen hier jaren geleden mee begonnen, hebben we gezegd: het sluimert, het is er", zegt Yeşilgöz. "Bijna elke Nederlandse Jood zal zeggen dat hij nadenkt als hij een keppeltje wil dragen op straat. Je weet dat de kans bestaat dat je uitgescholden of bespuugd wordt, gewoon om wie je bent. Dat gaat over identiteit."

Ze gaat verder: "Wij hebben gezegd: dit is er al en als het ook nog salonfähig beschouwd wordt, hebben we echt een probleem. Dat punt hebben we nu wel bereikt, vrees ik. In sommige kringen wordt antisemitisme als normaal gezien. 'Het is ook maar een mening'. En dat kan nooit de waarheid zijn."

Social media

Yeşilgöz en Bikker willen dat er strengere afspraken komen met socialemediaplatforms, om haatdragende uitlatingen aan te pakken. "Dat gebeurt veel te weinig", zegt Bikker. "We zagen het zelf, toen we onze opinie online deelden. Als je dan ziet wat daar aan reacties komt; daar lusten de honden geen brood van. Ik zou willen: wat je op straat niet kan zeggen, dat hoort online ook niet te kunnen." Dat het nu wel gebeurt, "normaliseert dat mensen het blijven roepen en het wordt steeds gekker. Het moet worden aangepakt".

Yeşilgöz benadrukt dat kritiek op Israël iets anders is dan Jodenhaat, en gewoon is toegestaan. "Maar op het moment dat je het bestaansrecht van Israël aanvalt of als je Nederlandse Joden aanvalt op hun identiteit, dan is dat pure Jodenhaat. Wij willen dat je van je bed wordt gelicht en dat je verantwoordelijk wordt gehouden. Daar hebben wij hulp bij nodig van social mediabedrijven. Verwijderen en achterhalen wie het zijn. Want hoezo is er een parallelle wereld ontstaan, waar dit wel zou mogen? Het mag absoluut niet."

Onderwijs

Ook in het onderwijs zijn maatregelen nodig, vinden de Kamerleden. "Dit weekend zagen we dat uit onderzoek op universiteiten blijkt dat Joodse studenten zich niet veilig voelen om naar onze universiteiten te gaan", zegt Bikker. "Dat is waarom wij eerder hebben gezegd: er is een Catshuissessie nodig, om met de Joodse gemeenschap en de verantwoordelijken om tafel te gaan. We moeten ervoor zorgen dat dit gaat veranderen."

In het basis- en middelbaar onderwijs wordt er al onderwezen over bijvoorbeeld de Holocaust. "Maar wat ontbreekt, zijn de mooie kanten van het Jodendom. Het is in de lessen vooral veel pijn en ellende, terwijl de geschiedenis veel rijker is", stelt Yeşilgöz. Ook moet het in alle klaslokalen normaal zijn om de Joodse geschiedenis te bespreken.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De partijleiders kennen de verhalen van leraren die het onderwerp niet durven te bespreken, vanwege heftige reacties in het klaslokaal. Maar het onderwerp vermijden, is geen optie, zeggen ze in koor. "In een land als Nederland hoor je te leren dat iedereen dezelfde rechten heeft als jij en dat je dat moet respecteren", zegt Yeşilgöz.

Ze wil dat leraren worden geholpen door de politiek en schoolbesturen. "Ze mogen niet alleen staan. Maar er kan geen enkele plek zijn in Nederland waar je in een cultuur, traditie of gezin haat mag leren. Dat is onbespreekbaar."

'Mensen moeten integreren'

"Het spijt mij hoor, maar mensen hebben in die zin ook te integreren", reageert Bikker. "Wij houden de waarde hoog dat iedere minderheid, en zeker ook de Joodse, veilig is in ons land. Ik vind het belangrijk dat wij docenten in staat stellen om dat gesprek te voeren. Soms is dat ingewikkeld, maar we zijn het aan onze stand verplicht om het voor elkaar te krijgen. Ik ga niet accepteren dat er schoolklassen zijn waar dit niet besproken kan worden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau