Israël staat jaar later stil bij aanslag 7 oktober, maar vreest ook voor raketten van Hezbollah en Hamas
Eén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël vandaag een herdenking. "Men is heel erg bang dat juist dat aangegrepen wordt door Hamas en Hezbollah om met raketten erop te schieten", zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Op 7 oktober 2023 drong Hamas vanuit de Gazastrook Israël binnen en bracht bij de aanslag tijdens een muziekfestival enkele honderden mensen om het leven. Volgens het Israëlische leger werd de herdenking al op de vroege morgen gestoord door raketten die door Hamas zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook.
De mensen die op de herdenkingsplek aanwezig waren, werden gesommeerd plat op de grond te gaan liggen, meldt een verslaggever van The New York Times.
Angst voor nieuwe aanval
Er zouden vier raketten zijn afgevuurd. Drie daarvan zijn onderschept en één is ingeslagen in een onbewoond gebied, aldus het Israëlische leger. Het is precies waar Israël bang voor is: een aanslag tijdens een herdenking. "In Israël wordt 7 oktober op verschillende locaties herdacht. Men is heel erg bang dat juist dat aangegrepen wordt door Hamas en Hezbollah, om met raketten erop te schieten", zegt Bouwmeester.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Wat Israël vandaag nog allemaal te wachten staat, durft de brigadegeneraal niet te voorspellen. "Vannacht kregen we het bericht dat Hamas een aantal raketten op Israël heeft afgevuurd. We weten ook dat Hezbollah weer wat verder Israël in heeft geschoten met raketten. Onder andere Haifa is geraakt. Wellicht is dat een voorbode voor vandaag."
Einde in zicht?
Met geestelijk leider Ali Khamenei aan de macht in Iran, hoeft Israël voorlopig geen wapenstilstand te verwachten. "Hij zit op een heel stringente lijn", zegt Bouwmeester. "Sinds het ontstaan van Iran in 1979, zeggen ze dat Israël een project van kolonisatie is en dat het moet verdwijnen. Die lijn heeft zich in al die jaren voortgezet."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Daarentegen ziet Bouwmeester ook een "wat gematigder" politieke leider: Masoud Pezeshkian, de president van Iran. "We hopen dat hij wat tegenwicht kan bieden, maar we moeten wel eerlijk zijn. De absolute leider is de ayatollah en hij vaart echt een sterke koers richting Israël."