SER vindt dat overheid ‘te weinig’ doet om groenblauwe sector in leven te houden: ‘Kijk naar de menskant’
Door klimaatverandering staat de groenblauwe sector onder druk. De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de overheid zich hier mee te bemoeien, meer dan het nu doet. "We moeten nadenken hoe wij personeel en AI slimmer gaan inzetten", zegt voorzitter Kim Putters in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Alles wat met water, grond en bodem te maken heeft, valt onder de groenblauwe sector. Denk aan de landbouw, agro- en voedselindustrie en natuurbeheer. In die hele keten zijn zo'n 620 duizend mensen actief.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De sector kampt met problemen. "Er is ontzettend veel aan de hand", doelt Putters op problemen met droogte en verzilting. "Door klimaatverandering veranderen deze sectoren en hebben we gewoonweg ander type werk te doen de komende tijd."
Zeewier
Een ondernemer die actief is in de groenblauwe sector is Theo Verleun (ceo GOA Ventures). "Wij halen eiwitten uit zeewier om daar koekjes, mayonaise, yoghurt, shakes en cosmeticaproducten van te maken." Werken met zeewier is "heel duurzaam en klimaatvriendelijk", zegt hoofd laboratorium Fleur de Haas. "Omdat je het uit de zee kan telen en dus geen land en schoon water nodig hebt. Dat zijn twee dingen die wij in de toekomst te weinig hebben."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Mocht het zo zijn dat schoon water echt een schaarste wordt, kan het bedrijf van Verleun uitkomst bieden. Hij loopt echter tegen wet- en regelgeving aan, die hem bemoeilijken zijn werk te doen. Het gevolg is dat Verleun naar opties kijkt in het buitenland. "Het is bijzonder krom, maar dat is wel hoe het systeem in Nederland werkt. Door alle wet- en regelgeving en vertraging, zoeken ondernemers de kansen waar ze sneller actief kunnen zijn en dat is niet in Nederland op dit moment."
Volgens Putters slaat Verleun de spijker op zijn kop. "Dit soort innovaties, die heel veel opleveren voor de bedrijvigheid en het verdienvermogen van Nederland, moeten sneller toepasbaar zijn." Daar moet de Nederlandse overheid voor zorgen, vindt Putters.
Overheid doet 'te weinig'
SER hekelt de overheid, die te weinig perspectief zou bieden aan de groenblauwe sector. "We moeten in de hele sector nadenken over hoe wij arbeidskrachten op een slimmere manier gaan inzetten. Het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen", zegt Putters.
"Als zij nieuwe dingen moeten doen, moet je ervoor zorgen dat de opleidingen op orde zijn en dat zij makkelijk van werk kunnen switchen. Dat is allemaal niet op orde. Zorg voor die menskant en geef ze perspectief. Dat is voor ons prioriteit nummer één, want zonder mensen gaat het niet."
De SER-baas pleit er tevens voor dat technologische ontwikkelingen en AI beter toegepast worden. Als voorbeeld noemt hij robots, die asperges steken. "Als je ziet dat dit werkt, zorg er dan voor dat ze opgeschaald worden. Zodat ze ook sneller op andere plekken toegepast kunnen worden. Het zijn allemaal zaken waar de overheid versnelling in kan brengen."