main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 3 oktober 2024 — 13:11

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven op 1. Dat heeft te maken met de strategische ligging van de Eemshaven. “Het moet daar in de buurt zijn.”

Door de oplopende internationale spanningen krijgt Defensie veel meer geld en heeft meer ruimte nodig om te oefenen, te vliegen en om munitie op te slaan. Eerder keek het kabinet ook naar munitiedepots in onder meer Overijssel en Flevoland, maar volgens Tuinman moet het komen in de noordelijke provincies.

De munitie die straks in het depot wordt opgeslagen, moet vanuit daar snel naar NAVO-bondgenoten worden gebracht, legt de bewindsman uit. “Onze verdediging doen we binnen de NAVO. Landen als Canada, Groot-Brittannië en Amerika, die eventueel voor ons gaan knokken, hebben munitie nodig en dat moeten we in de buurt opslaan.”

Hoewel de Eemshaven een centrale rol speelt in de keuze, hoeft het depot niet per se in Groningen te komen. “Het kunnen ook plekken in Drenthe en Friesland zijn, maar het zal in de buurt van de Eemshaven moeten zijn.”

Luister dit gesprek terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Aardbevingsgebied

Volgens Tuinman is de kans “onwaarschijnlijk klein” dat het depot komt in het aardbevingsschadegebied. Drie locaties die in dat gebied vallen, werden als optie genoemd. “De besluitvorming vindt op 25 oktober plaats, maar ik kan wel zeggen dat die locaties niet kansrijk zijn.”

Dit nieuws betekent een opluchting voor de Tweede Kamer. Onlangs nam een Kamermeerderheid een motie van SP en GroenLinks-PvdA aan, waarin werd gepleit voor een verbod op de bouw van munitiedepots in het aardbevingsgebied in Groningen. De motie stelt dat de inwoners van de regio “niet opnieuw de dupe mogen worden van onteigening en gedwongen verhuizing” voor de komst van nieuwe infrastructuur.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Tuinman begrijpt waarom het gevoelig ligt. “Ik heb meegeschreven aan het regeringsprogramma, het is voor mij precies duidelijk wat erin staat en ik weet precies wat er in de parlementaire enquête staat. We hebben een ereschuld. Bovendien kom ik zelf uit een mijnbouwgebied in Zuid-Limburg. Ik weet wat de impact is.”

Lees ook: 

Kleinere gasvelden in Groningen blijven ‘gewoon’ open: ‘Dit was volstrekt duidelijk’, zegt staatssecretaris

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Zaterdag te gast in WNL In de Kantine:

Maandag is het een jaar geleden dat Israël werd opgeschrikt door een verwoestende aanval van Hamas. Morgen vertrekt een tweede vlucht naar Libanon om Nederlanders op te halen. Te gast zijn:

  • Naomi Mestrum, directeur van het CIDI;
  • Maarten van Ooijen, oud-staatssecretaris van de CU;
  • Mark Boninsenga, de Feyenoorddichter;
  • De Rotterdamse wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer over ludieke straatnamen die moeten helpen in de strijd tegen drugsgebruik;
  • Met politiek redacteur van WNL Thijs Hoek bespreken we de politieke week;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag vanaf 17.00 uur
Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer