Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mobiliteitsalliantie: ov-reiziger dupe van slecht overheidsbeleid 

Matthijs Meulblok

De kosten van vervoer zijn de afgelopen jaren met dertig procent gestegen, blijkt uit een nieuw rapport van de Mobiliteitsalliantie in samenwerking met het Nibud. Voorzitter van de Mobiliteitsalliantie Marga de Jager vindt het schokkende cijfers. Een gezin met twee kinderen dat bruto 3700 euro verdient, zou tot 475 euro tekort komen voor reizen. Een gezin met drie kinderen 850 euro.

In het rapport is te lezen dat een steeds grotere groep Nederlanders maandelijks te veel kwijt is aan vervoerskosten om nog rond te kunnen komen. "We dachten altijd dat het de mensen zijn met een minimuminkomen. Maar we zien dat het een groep betreft die ook tot een modaal inkomen verdient", vertelt De Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We wisten dat er schrijnende situaties waren, maar dat het zo'n grote groep is en dat het om dit soort grote bedragen gaat..."

Onzinnig beleid vanuit de overheid

De Jager beklaagt zich over de rol van de overheid in dit probleem. Zo lopen vervoersbedrijven aan tegen oplopende kosten die ze onder aan de streep grotendeels moeten doorberekenen aan de reiziger. Er is een jojo-effect ontstaan, zegt De Jager. "Ieder jaar zegt de overheid dat ze weer een bijdrage hebben geleverd, waarbij het jaar erop de ov-bedrijven weer moeten bezuinigen. Het feit dat je elke keer moet op- en afschalen maakt ook het de bedrijven lastig."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

De Jager stelt dat veel mensen niet weten dat ze een reiskostenvergoeding kunnen krijgen voor hun woon-werkverkeer. "Werkgevers hebben de fiscale ruimte hebben om reiskostenregelingen te vergoeden." Ook hoopt De Jager dat de overheid langdurig en consistent beleid gaat voeren. "Zodat de investering die gedaan wordt in ieder geval ook goed benut wordt".

Dunbevolkte gebieden

Het wegvallen van verbindingen vindt vaak plaats in dunbevolkte gebieden. Woon-werkverkeer en dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, worden zo bemoeilijkt. "Dat is juist wat je niet wil, doordat mensen dan nog meer in de problemen komen", zegt De Jager. "Ik vind het ongelooflijk jammer dat we in Nederland geen vervoerssysteem hebben waardoor mensen op een fatsoenlijke manier kunnen reizen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau