Dit kabinet bezuinigt niet, maar trapt juist het gas in: ‘Ik noem het een koerscorrectie’
Het kabinet heeft op de totale begroting van 450 miljard euro tal van bezuinigingen aangekondigd. Toch groeien de overheidsuitgaven stug door. "Het kabinet zou er goed aan doen om naar het advies van de Europese Centrale Bank te luisteren", zegt Lex Hoogduin, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank.
De btw in de cultuursector gaat omhoog, bijvoorbeeld om de stijgende defensie- en zorgkosten te dekken. Maar volgens Hoogduin is het niet genoeg. "De inflatie in Nederland is hoog, daar hebben we een waarschuwing van het ECB voor gehad en daar wordt nu totaal niet naar geluisterd", zegt de emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister naar de podcast. De tekst gaat hieronder verder.
'Begrotingstekort gaat oplopen'
Minister van Financiën Eelco Heinen moet de komende dagen zijn begrotingsplannen verdedigen in de Kamer. "Ik begrijp dat bezuinigen niet leuk is, maar tegelijkertijd hebben we een begroting die op orde moet komen", zei hij over zijn plannen. Maar met extra uitgaven aan Defensie en de overheidsuitgaven die per saldo alleen maar groeien, "trapt het kabinet alleen maar op het gaspedaal", reageert Hoogduin. "Wat de minister doorvoert noem ik puur een koerscorrectie."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Sterker nog: "Als je kijkt naar de geschiedenis van de Nederlandse politiek, hebben we nu met een kabinet te maken met de grootste overheidsuitgaven sinds kabinet Den Uyl. Het is volstrekt onvoldoende hoe er bezuinigd wordt. Het begrotingstekort gaat met deze maatregelen alleen maar oplopen."
Rekenkamer
Ook de Algemene Rekenkamer heeft het kabinet gewaarschuwd. "De ombuigingen van het ambtelijk apparaat, door bijvoorbeeld minder externen in te huren, is vooral een technische maatregel. Er ontbreken concrete plannen." Met andere woorden: het kabinet rekent zich rijk met onduidelijke plannen.
En "risico's en onzekerheden voor de uitvoering van plannen zijn in de meeste ontwerpbegrotingen niet duidelijk in beeld gebracht, terwijl die informatie juist belangrijk is om verrassingen in beleidseffecten en/of geld te voorkomen en het budgetrecht goed uit te kunnen oefenen", aldus de Rekenkamer.