Afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan krijg je het moeilijker
Voorzieningen zoals ziekenhuizen en scholen zijn steeds slechter bereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vooral inwoners in regiogemeenten worden hierdoor getroffen.
De verschillen in bereikbaarheid tussen verschillende groepen in de samenleving, zoals hoger- en lageropgeleiden of stadsbewoners en bewoners van het landelijk gebied, zijn gegroeid. De onderzoekers maken zich zorgen. Wie namelijk minder goed van A naar B kan komen, heeft minder kansen in de maatschappij, zo is de redenering.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Door de economische opbloei werden de negatieve effecten van de afschaling van het openbaar vervoer voor de bereikbaarheid van banen ten dele gecompenseerd door een toename van de werkgelegenheid. Maar ook hiervan profiteren vooral hoogopgeleiden, vaker autobezitter", aldus het onderzoek. Met andere woorden: het vele aantal buslijnen en treindiensten dat is geschrapt werd ruimschoots gecompenseerd doordat het zo goed ging met de economie - en een deel van de samenleving heeft daar van kunnen profiteren.
Zorgelijk
"Eigenlijk verbaast het me niet", reageert journalist Frits Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als je lang bezuinigt op zaken zoals het OV dan ga je dat een keer voelen." Maar zorgelijk vindt hij de daling in bereikbaarheid zeker: "Je moet gewoon naar school kunnen met de bus. Anders kun je geen onderwijs volgen."
Duurder
Bovenop het feit dat er minder bussen en treinen rijden, wordt ook het kaartje nog eens duurder vanaf volgend jaar. Een rit in het stads- en streekvervoer stijgt volgend jaar waarschijnlijk met 3 procent. Dat heeft te maken met de oplopende inflatie en hogere loonkosten die vervoersbedrijven moeten betalen.