Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

Peter Visser

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in de zorgsector nodig, bijvoorbeeld voor de backoffice. "Totale lariekoek!", zegt Dijk in het radioprogramma Sven op 1.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van de SP die het kabinet oproept tot een verbod op private equity. De motie haalde het door de steun van de grootste regeringspartij PVV, ook al liet de eigen minister Agema onlangs weten dat ze geen verbod wil.

"Ik heb mij enorm verbaasd om mevrouw Agema, die in het verleden een vurige strijder was tegen graaiers in de zorg en nu private equity zomaar toestaat. De Kamer moest haar overtuigen met een motie van de SP om private equity toch echt helemaal te verbieden", zegt Dijk.

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

'Totale lariekoek!'

Agema zelf zegt dat ze als minister een veel betere informatievoorziening heeft dan als Kamerlid. Volgens de bewindsvrouw is een verbod op private equity juridisch kwetsbaar en brengt het de financiering van onderdelen in de zorg in het gedrang, met name voor de zogenaamde backoffice.

Als financiering leidt tot een goed administratiesysteem, houden dokters en verpleegkundigen meer tijd over om patiënten te behandelen, zegt de minister. "Totale lariekoek!", reageert Dijk. "Ik kan echt niet anders zeggen."

Op dit gebied weet hij het naar eigen zeggen "absoluut beter" dan Agema. "Het is zo'n lariekoek", herhaalt hij. "Als je de backoffice of frontoffice overlaat aan lieden als private equity, dan weet je in ieder geval één ding zeker: het wordt niet goed geregeld. Dat zien we bijvoorbeeld bij GGZ-instellingen."

'Agema praat als D66-minister'

Agema zegt daarnaast dat de overheid de zorgkosten niet alleen kan dragen en dat er vanwege personeelstekorten dringend behoefte is aan innovatie. Ook dat is niet juist, zegt Dijk. "Er zijn heel veel experts, zoals Marcel Levi, die zeggen: de zorgkosten lopen helemaal niet uit de hand. Dit kabinet kiest er simpelweg voor om miljarden cadeau te geven aan vermogenden en grote bedrijven, die dikke winsten maken."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Dijk praat Agema als een "D66- of VVD-minister. Ze zegt: 'We hebben die grote zakken geld nodig van private investeerders', die vervolgens onze zorg komen uitkleden." Hij waarschuwt dat marktpartijen in de zorg op één ding uit zijn: "dikke winsten uitkeren aan private beleggers."

Asielcrisiswet

Dijk is ook kritisch op een andere PVV-minister, namelijk Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Zij wil een asielcrisis uitroepen. "Ik vind het juridisch rammelen. Een noodtoestand kan alleen worden uitgeroepen met een natuurramp of bijvoorbeeld een epidemie zoals corona", zegt Dijk, die het "zonde" vindt dat de Tweede Kamer "buitenspel wordt gezet".

Met een koninklijk besluit moet premier Dick Schoof de asielcrisis uitroepen waarna via enkele Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking kan worden gesteld. Dat kan buiten de Tweede Kamer om. De volksvertegenwoordiging wordt er pas bij betrokken als de Voortduringswet wordt ingediend.

"Als we erkennen dat er problemen zijn rond migratie, zoals mijn partij al jaren doet, laten we daar dan alsjeblieft wel met deze minister een goed debat over voeren en niet de Tweede Kamer buitenspel zetten. Daar kunnen de plannen van het kabinet alleen maar beter van worden", zegt Dijk. Hij vindt het "badinerend om zo'n wet er doorheen te jassen en niet te bespreken met de Tweede Kamer".

Het Kamerlid wil een debat aanvragen met de minister. De SP-leider hoopt op steun van de coalitiepartijen. "Voor partijen als de VVD en NSC moet dit ook wringen. Zij moeten erkennen dat dit geen goed bestuur is, iets waar NSC campagne mee gevoerd heeft. Andere partijen met goede ideeën zet je nu buitenspel."

Klassenstrijd

Dijk vindt het tijd om te praten over een klassenstrijd, zegt hij in aanloop naar de Algemene Politieke Beschouwingen. "We worden op basis van culturele lijnen verdeeld.” Hij spreekt niet van uitbuiting van de ‘werkende klasse’, maar wel van “toenemende ongelijkheid” en een te lage bestaanszekerheid.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau