Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rivaliteit tussen Nederland en Duitsland vroeger anders dan nu: ‘Sentiment van Duitsers haten is er niet meer’

Het Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. "De rivaliteit is er eigenlijk niet meer. We zien Duitsland vooral als een groot voetballand waar je heel graag van wint", zegt sportverslaggever van NU.nl Rypke Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor Bakker voelt Duitsland niet meer als de aartsvijand. "Het is niet anders dan dat je graag wint van Frankrijk, Argentinië of Brazilië. Het hele sentiment van Duitsers haten is er niet meer."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Op straat krijgt Bakker bijval van een jonge man. Voor hem is de rivaliteit "meer dan normaal, maar niet zoals jaren geleden". Een oudere vrouw is het daar niet mee eens. "Duitsland? Daar zit wel een hoop verdriet tussen. Op mijn leeftijd speelt die rivaliteit nog wel." Een Duitser erkent dat gevoel. "Er is wat rivaliteit vanwege de oorlog, maar dat is alweer 80 jaar geleden."

Hoe de rivaliteit begon

De rivaliteit tussen Nederland en Duitsland als voetbalnaties kent twee ijkpunten, zegt Bakker. De eerste was in 1974, toen Oranje de WK-finale verloor van gastland West-Duitsland. "Wij speelden totaalvoetbal en toen kwamen de Duitsers in de finale, waarvan wij het beeld hadden van vreselijk voetbal en schwalbes." De uitkomst is bekend: West-Duitsland won met 2-1 en "ontnamen ons de grootste voetbaltriomf ooit".

Toentertijd voelden de spelers nog wel veel rivaliteit richting de Duitsers. Heel gek was dat niet, slechts 30 jaar na de oorlog en een speler in de selectie - Willem van Hanegem - die zijn vader verloor tijdens de oorlog. "Er zat bij de spelers heel veel oud sentiment."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Veertien jaar later kwam 1988. "De grote wraak van het Nederlands elftal. Met spelers die destijds in 1974 stonden te huilen, omdat Nederland de finale verloor." In de selectie van bondscoach Rinus Michels heerste echt een gevoel van 'wij gaan de Duitsers pakken'. "Dat liep een klein beetje uit de hand, maar uiteindelijk wonnen we wel."

Kont afvegen

Een van die momenten waarbij het een beetje uit de hand liep, heeft te maken met de huidige bondscoach van Oranje: Ronald Koeman. Toen Nederland in 1988 de halve finale West-Duitsland uitschakelde, ruilde Koeman na de wedstrijd van shirt met Olaf Thon. Een fotograaf wist net het moment vast te leggen dat Koeman zijn kont afveegde met het shirt van Thon. "In Duitsland vonden ze dit niet leuk", weet Bakker. "Daar heeft Koeman wel spijt van."

Twee jaar later haalde West-Duitsland weer zijn revanche door op het WK van 1990 Nederland in de achtste finale uit het toernooi te knikkeren. Wederom een bekend fotomoment zorgde voor gefronste wenkbrauwen: Frank Rijkaard die spuugt naar Rudi Völler. Beide spelers kregen die wedstrijd overigens een rode kaart. "Die wedstrijd leidde tot rellen in Nederland. In Kerkrade gingen mensen in het grensgebied zelfs op de vuist met elkaar. Zo was die tijd, maar dat kun je je nu niet meer voorstellen."

Memphis Depay

Oranje won het eerste duel in de Nations League met 5-2 van Bosnië-Herzegovina. De oosterburen speelden met 5-0 Hongarije van de mat. Het belooft een spannende wedstrijd te worden in de Johan Cruijff Arena, zonder Memphis Depay.

De bondscoach doet nu geen beroep op Depay, omdat de aanvaller nog geen nieuwe club had gevonden nadat zijn contract bij Atlético Madrid afliep. Depay heeft zojuist zijn transfer afgerond naar het Braziliaanse Corinthians. "Het is een leuke stap naar een fantastisch voetballand", zegt Bakker enthousiast. "Corinthians is een hele grote club, met een enorme voetbalcultuur en voetbalsfeer. Daar hoort Memphis thuis."

Tekst gaat verder onder X

Corinthians heeft een grote naam in Brazilië, maar heeft de glorietijden ver achter zich. De club kampt met financiële problemen en verkeert in degradatienood. "Hij stapt op een slecht moment in", geeft Bakker toe.

Mocht Depay het tij keren in Zuid-Amerika, dan blijft hij in beeld voor Oranje. "Dat is wat Koeman heeft gezegd. Het is geen Saoedi-Arabië. Dit is een competitie van een hoger niveau", doelt Bakker op Steven Bergwijn, die wel in het vliegtuig stapte naar de zandbak en door de bondscoach werd afgeschreven.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau