Burgemeester Leeuwarden Sybrand Buma: noorden heeft internationale studenten juist nodig
Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma vindt dat er door een Randstedelijke bril wordt gekeken naar buitenlandse studenten. De huidige coalitiepartijen willen minder studenten uit andere landen, maar volgens Buma zijn zij in het noorden juist hard nodig.
Als het aan PVV, NSC, VVD en BBB ligt, wordt bijvoorbeeld het Engels in bacheloropleidingen verder teruggedrongen, om het voor studenten uit het buitenland minder aantrekkelijk te maken in Nederland te studeren. Alleen technische opleidingen mogen het Engels als voertaal hanteren, blijkt uit de plannen.
Op dit moment volgen iets meer dan 128.000 studenten uit het buitenland een volledige studie op een universiteit of hogeschool in Nederland, ongeveer 5 procent meer dan het vorige collegejaar. Dat is de laagste toename in negen jaar tijd, zegt Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs.
Onderzoekers denken dat de langzame stijging onder meer komt doordat universiteiten eind 2022 zijn gestopt met het werven van buitenlandse studenten, mede door de druk uit de politiek.
'Werkelijkheid is anders'
In zijn tijd als fractievoorzitter van het CDA voerde Buma gesprekken over buitenlandse studenten. Ook toen waren het er volgens veel partijen al te veel. "Ik zit nu in het noorden en heb veel contact met de Universiteit Groningen, maar ook met Twente. De werkelijkheid is gewoon anders", zegt de burgervader in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
"Natuurlijk is er een aantal universiteiten met heel veel buitenlandse studenten, maar in het noorden kampen we met krimp. Het noorden heeft niet veel toekomst als wij er niet voor zorgen dat mensen van buiten komen", zegt Buma. "Het hoort er gewoon bij. Willen wij in het noorden niet de zielige regio zijn die niet meedoet, dan moet je ook internationaal kijken."
Volgens Buma heeft het noorden, net als andere regio's, de ambitie om te groeien. "Dat betekent een aantal keuzes die politiek minder populair zijn."
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Eindhoven
Met enige jaloezie kijkt Buma naar de regio Eindhoven, die een forse investering krijgt van het Rijk. Mede om techgigant ASML voor Nederland te behouden. Maar "ik denk dat het logisch is dat we Eindhoven tot brainport maken, omdat we als land ook voortrekkers nodig hebben", zegt de oud-CDA-leider. "Het is helemaal niet gek dat we hebben gezegd: Eindhoven is belangrijk."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
In Eindhoven worden arbeidsmigranten (die een bijdrage leveren aan de techsector) met open armen ontvangen. "Daar wordt de spanning zichtbaar van het hoofdlijnenakkoord. Dat zegt terecht, innovatie is belangrijk, maar daar horen keuzes bij die politiek lang niet altijd populair zijn. Als je die niet wil, haal je die innovatie niet binnen", aldus Buma.