Niet Frans Timmermans maar Mirjam Bikker bezorgt coalitiepartijen zweetoksels: ‘Ik denk niet dat Timmermans veel mensen overtuigd heeft’
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker blonk uit aan de kant van de oppositie tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord woensdag. Dat zegt politiek verslaggever van het FD Martine Wolzak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zij was degene die heel gericht doorvroeg, bijvoorbeeld op pensioenen."
De ogen waren gisteren vooral gericht op Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), die zich voor het eerst kon laten gelden als leider van de oppositie in een belangrijk debat. Daar kwam weinig van terecht, concludeert Wolzak daags na het debat. "Hij was een van de weinigen die voortdurend naar voren bracht dat zijn partij de samenwerking met de PVV een historisch moment vindt en daar heel veel moeite mee heeft, maar hij bereikte daar niet heel veel."
Naast Timmermans verweet ook Volt-leider Laurens Dassen met name VVD en NSC de samenwerking met de PVV, een partij die volgens hem extreemrechts is. "De andere oppositiepartijen zaten toch sneller op de inhoud en spraken over de stappen die het kabinet wil zetten, als het er uiteindelijk komt", zegt Wolzak. "Ik denk niet dat Timmermans gisteren veel mensen overtuigd heeft."
CU-leider Bikker kon Wolzak wel bekoren. "Ik vond haar effectiever. Zij wist hoe ze antwoord kreeg op de vraag: wat wil ik extra weten over de plannen van deze coalitie? Bikker vroeg heel gericht door, bijvoorbeeld over de pensioenen. Dat is een onderwerp waar tijdens de campagne veel over gezegd is. Maar het staat niet in het hoofdlijnenakkoord en dat zijn toch 26 pagina's."
"Bikker wilde weten: wat betekent dat dan? Ze vroeg zich af of het beoogde kabinet het beleid doorzet en hoeveel ruimte er is voor de Kamer", vertelt Wolzak. "Als kijker die wil weten wat ik de komende jaren van deze coalitie kan verwachten, haalde zij informatie naar boven."
'Oude' Wilders toont gezicht
De politiek verslaggever keek met veel interesse naar PVV-leider Geert Wilders, die gisteren het spits mocht afbijten. "Hij heeft het voortouw gehad bij de formatie. De vraag was: hoe gaat hij zich opstellen? Aan de ene kant zie je hem een nieuwe rol aannemen en een compromis verdedigen. Hij gaf toe dat hij als PVV ook ingeleverd heeft."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Maar de 'oude' Wilders toonde zijn gezicht. "Aan de andere kant staat daar ook gewoon Geert Wilders, zoals hij zich al jaren opstelt in de Kamer. Naarmate de tijd vorderde, kwam de oude Geert Wilders, die behoorlijk stevig van leer kan trekken, steeds meer naar boven."
Zo raakte Wilders verwikkeld in een stevig debat met SP-leider Jimmy Dijk, die Wilders verweet dat hij te weinig doet voor de minima. Wilders wuifde de kritiek weg en zei dat de SP nooit verantwoordelijkheid heeft genomen. Ook Timmermans kreeg later in het debat een veeg uit de pan. "Wilders kan nog steeds heel fel uit de hoek komen", constateert Wolzak.
Langzaam een coalitie
Ze denkt dat de PVV-leider dat niet te vaak moet doen. "Uiteindelijk zal hij de boel bij elkaar moeten houden als ze van dit kabinet een succes willen maken, ook vanuit de Kamer." Ook BBB-leider Caroline van de Plas en NSC-voorman Pieter Omtzigt moeten nog even wennen aan hun nieuwe rol, denkt ze. "Omtzigt was als lid van het CDA natuurlijk onderdeel van een coalitiefractie, maar was de afgelopen jaren vooral een soort onbezoldigd oppositielid."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hoewel de messen waren geslepen, bracht de oppositie PVV, VVD, NSC en BBB niet aan het wankelen. Volgens Wolzak toonde het debat dat de vier formerende partijen langzaam veranderen in een coalitie. "Ze deelden complimenten uit aan elkaar. De start was denk ik steviger en meer eensgezinds dan ikzelf en ik denk veel andere mensen hadden verwacht."