main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 april 2024 — 09:37

Is Schiphol klaar voor jouw (zomer)vakantie? ‘Het wordt druk’

De horrorzomer van twee jaar geleden ligt vers in ons geheugen, maar vliegtickets voor de komende maanden worden alsnog massaal geboekt. Is de grootste luchthaven van ons land, Schiphol, er klaar voor? “Ik heb het idee dat luchtvaartmaatschappijen en Schiphol alles op alles zetten. Maar het wordt natuurlijk wel druk”, zegt luchtvaartjournalist van De Telegraaf Yteke de Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zo’n twee jaar geleden werden vakantiegangers geconfronteerd met ellenlange rijen op Schiphol, die zelfs tot ver buiten de deur stonden. Dankzij allerlei (nood)maatregelen ging het afgelopen zomer een stuk beter, maar nog altijd zijn er tekorten aan bijvoorbeeld personeel. Bovendien vliegen we deze zomer weer meer met z’n allen, zegt De Jong. “Iedereen wil eropuit.”

Om wachtrijen voor bijvoorbeeld de security te voorkomen, roept Schiphol in een campagne op zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. “Een tikkeltje lachwekkend. Je moet toch je koffertje meenemen”, zegt De Jong. “Maar iedereen staat daardoor wel even op scherp. Iedereen wil de toestanden van twee jaar geleden voorkomen.”

Ze denkt dat Schiphol daarin zal slagen. “Er is nieuw personeel aangenomen en er is mij verzekerd dat er voldoende handjes zijn, ook om de vliegtuigen van de opstelplaats naar de startbaan te trekken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Wel moet de reiziger rekening houden met lange wachtrijen bij de paspoortcontrole. De Jong: “Dat is met name het geval bij terugkerend verkeer, als je je vakantie achter de rug hebt. De marechaussee zet de meeste mankracht in op dat het vertrekkend verkeer in ieder geval goed doorkomt.” Ze waarschuwt: “Ik heb begrepen dat veel reizigers buiten de EU gaan. Dan is de paspoortcontrole harder nodig. Houd daar rekening mee.”

Door de zomer van twee jaar geleden, zijn er vooral in de grensregio’s meer mensen die uitwijken naar luchthavens in het buitenland, ziet De Jong. “Een aantal luchtvaartmaatschappijen is begonnen met speciale marketingcampagnes in het zuiden van Nederland. Je krijgt bijvoorbeeld een gratis treinkaartje, om maar die Nederlandse reiziger naar Schiphol te trekken.”

Meivakantie

Al met al zal er weer meer vanaf Schiphol worden gevlogen, ook in de meivakantie. “Schiphol is nog aan het opbouwen na corona. KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, zet dit jaar meer toestellen in dan vorig jaar. Deze meivakantie worden tien procent meer reizigers verwacht. Schiphol zit dan op 80.000 reizigers per dag. Dat is best veel.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijkt deze uitzending hier terug via NPO Start. 

Overigens zijn op dit moment donderdag, vrijdag en zondag de drukste dagen op Schiphol, zegt de journalist. Ze geeft advies aan vakantiegangers in mei: “Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je paspoort nog geldig is, neem niet te veel spullen mee, zorg dat je snel door de handbagagecontrole komt en probeer thuis online in te checken.”

Transavia

Onlangs werd bekend dat budgetmaatschappij Transavia in de zomer 20.000 stoelen schrapt. “Voor Transavia zal de meivakantie een grote test worden”, zegt De Jong. “Ze hadden de afgelopen tijd problemen met hun vloot. De start van het paasweekend was rampzalig. Er stonden op een gegeven moment elf toestellen aan de grond, bijvoorbeeld in onderhoud, wat heeft geleid tot diverse annuleringen.”

“Je ziet nu dat Transavia de capaciteit aanpast”, weet de luchtvaartjournalist. “Mogelijk hebben ze voor de zomer niet genoeg kaartjes verkocht, maar ze hebben ook een tekort aan handjes.”

Lees ook: 

Transavia verder in de problemen: ook mes in zomervluchten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer