main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 maart 2024 — 08:30

Advocaat bestuursrecht: ‘Complete onzin’ dat Halsema niks kon doen tegen demonstraties bij opening Nationaal Holocaustmuseum

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema had wel juridische mogelijkheden om de demonstraties bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum op afstand te houden. Dat zegt advocaat bestuursrecht Hugo Doornhof, schrijft De Telegraaf. Hij vindt dat Halsema meer had moeten doen. 

De opening van het museum ging gepaard met protesten die waren gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog. De protesten waren binnen te horen tijdens de openingsplechtigheid in de Portugese Synagoge. Ook werden er leuzen geroepen, waaronder ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, bracht een man de Hitlergroet en zei iemand “Hamas is my brother“.

Donderdag debatteert de gemeenteraad over de gebeurtenissen rond de opening van het museum. In aanloop naar het debat schreef Halsema in een brief dat ze vanwege het demonstratierecht niet kon ingrijpen.

Halsema noemde de leuzen “kwetsend en onbeschoft” en erkende dat ze door aanwezigen als intimiderend zijn ervaren. “Tijdens de opening kwamen gruwelijke herinneringen en hedendaags verdriet samen. Dat schuurde en deed pijn maar het hoort ook onvermijdelijk bij een vrije democratie”, aldus de burgemeester van Amsterdam.

‘Complete onzin’

Volgens Doornhof is het “complete onzin” dat Halsema met handen en voeten gebonden was. “Er waren juist allemaal mogelijkheden om dit anders te laten verlopen”, schrijft de CDA-senator op LinkedIn.

Doornhof stelt dat Halsema zeker iets had kunnen doen tegen de spontane demonstratie vlakbij het museum. Halsema was verrast, maar besloot na overleg met politie en het Openbaar Ministerie dat ze niet kon ingrijpen. Doornhof: “Juist daar was het juridisch vrij simpel.” Hij stelt dat een burgemeester mag ingrijpen bij wanordelijkheden.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Hij vindt dat Halsema dat had moeten doen. “Dit is de opening van een museum dat stilstaat bij de vernietiging van 102.000 Nederlandse Joden. Die demonstratie moet je meteen kunnen stoppen.” Bovendien was er een plek voor demonstranten aangewezen, waar de spontane demonstranten naartoe gestuurd konden worden, zegt Doornhof. “Bij de opening van zo’n beladen museum prevaleren de rust en orde die je rond zo’n moment mag verwachten.”

Demonstratie Waterlooplein

Naast het spontane protest was er ook een aangekondigde demonstratie, op het Waterlooplein. Die moest volgens Halsema binnen ‘zicht- en gehoorafstand’ zijn van de Israëlische president. Dat is niet onjuist, maar volgens Doornhof is die zicht- en gehoorafstand soms ondergeschikt aan andere belangen.

Zo staat in het handboek Demonstreren ‘Bijkans Heilig’ van de gemeente Amsterdam dat mensen ‘waardig’ moeten kunnen herdenken. Ook staat er: “Het schreeuwen van leuzen of het dragen van vlaggen, borden en spandoeken tijdens het herdenken kan leiden tot wanordelijkheden, omdat het snel emotionele reacties en confrontaties uitlokt.”

“Het begrip ‘wanordelijkheden’ is afhankelijk van plaats en tijd. Geschreeuw kun je doorgaans moeilijk als wanordelijk zien, maar wel bij deze plechtigheid”, stelt Doornhof. “Dan mag het volgens de wetsgeschiedenis een veel ruimere betekenis krijgen.”

‘Pijnlijke situatie in mijn stad’

“Het is een uiterst pijnlijke situatie, in mijn stad”, reageert Italiëkenner Donatello Piras in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het demonstratierecht is een groot goed. Ik begrijp best dat je dat als burgemeester lastig vindt. Alleen in zo’n situatie, zo hoorbaar, zo dichtbij… En tegen mensen die er niks aan kunnen doen op dat moment.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

Hij vond het “heel pijnlijk” om te zien. “Je had het liefst gewild dat die demonstratie op iets meer afstand van in ieder geval die gasten van het museum was geweest.” De discussie nu leidt af van waar het over zou moeten gaan, zegt Piras. “Namelijk de opening van het museum.”

Lees ook: 

Mark Rutte en Geert Wilders bakkeleien over rol Halsema tijdens protest bij Holocaustmuseum: ‘Het riekt naar politieke actie van de extreem linkse burgemeester’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer