main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2024 — 09:54

Mark Rutte en Geert Wilders bakkeleien over rol Halsema tijdens protest bij Holocaustmuseum: ‘Het riekt naar politieke actie van de extreem linkse burgemeester’

Demissionair premier Mark Rutte heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in bescherming genomen na een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Over de protesten tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zondag in de hoofdstad schreef Wilders op X: “Het riekt naar een politieke actie van de extreem linkse burgemeester van Amsterdam. Onverantwoord”.

“Het is een ongekende schande dat de lieden die gisteren in Amsterdam antisemitische leuzen schreeuwden, riepen dat ze vrienden van Hamas zijn, politiebusjes bestormden, Joodse kinderen uitscholden, met foute vlaggen zwaaiden en een staatshoofd van een bevriend land beschimpten, zo dicht bij de openingsceremonie van het Holocaustmuseum konden komen”, schreef Wilders verder, waarna hij Halsema verdacht maakte.

Dat ging Rutte te ver. “Beste Geert, we hadden allemaal gewild dat de opening van het Nationaal Holocaustmuseum gisteren rustig zou zijn verlopen. Maar één ding is zeker: als het gaat om het handhaven van de openbare orde bedrijven onze burgemeesters geen politiek”, aldus Rutte. Het is uitzonderlijk dat de premier zo rechtstreeks reageert.

Tekst gaat verder onder X. 

De protesten zondag waren vooral gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening van het museum. Demonstranten scandeerden de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Ook bracht iemand de Hitlergroet en een man zei “Hamas is my brother”. Dertien mensen werden aangehouden, onder meer om vernieling en verstoring van de openbare orde.

‘Minder twitteren’

NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra vindt het “schandalig” dat de opening van het museum “niet normaal” is verlopen. “Zeker als het gaat om zo’n gevoelig onderwerp als de Holocaust”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En tegelijkertijd is het ook heel lastig, want we hebben demonstratierecht in Nederland.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Hij wil niet oordelen over het handelen van Halsema. “Dit is iets waar de lokale veiligheidsdriehoek over gaat. Ik denk wel dat men achteraf dacht: misschien had het anders gemoeten, misschien had het vrediger kunnen verlopen.” Six Dijkstra leeft mij met nabestaanden en overlevenden van de Holocaust die de getuige waren van de protesten. “Het is ontzettend jammer dat dit is gebeurd en de verhalen van Holocaustoverlevenden zijn hartverscheurend.”

Over het gebakkelei van Wilders en Rutte op X zegt hij: “Ik ga niet over twittergedrag van collega-Kamerleden, maar af en toe wat minder twitteren kan behulpzaam zijn.”

Lees ook: 

Halsema: recht op demonstratie hoort bij vrije samenleving

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer