Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA-leider Bontenbal: Oekraïense arbeidsmigranten niet langer anders behandelen

Peter Visser

Oekraïense arbeidsmigranten die naar Nederland komen om te werken moeten net als andere arbeidsmigranten een financiële bijdrage gaan leveren. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Oekraïense arbeidsmigranten profiteren nu van de Nederlandse barmhartigheid, stelt hij.

Er verblijven momenteel zo'n 73.000 mensen uit Oekraïne in Nederland. Een alleenstaande vluchteling uit Oekraïne kan maandelijks aanspraak maken op zo'n 300 euro. Oekraïners die bij een gastgezin wonen, krijgen tachtig euro per maand. En dat terwijl ook veel Oekraïners naar Nederland komen om te werken. Steeds meer Kamerleden twijfelen daarom over de ruimhartige opvang en de hoogte van het leefgeld.

"De opvangbereidheid voor Oekraïners is nog steeds ontzettend groot. Het is niet zo dat wij in de Tweede Kamer zeggen dat we mensen die vluchten voor de oorlog niet meer willen opvangen", zegt Bontenbal. "Maar tijdens mijn werkbezoek in Dordrecht heb ik gemerkt dat het percentage Oekraïners dat vlucht voor oorlog kleiner wordt."

Oneerlijk

Tussen de vluchtelingen zitten steeds meer arbeidsmigranten, zegt de CDA-leider. "Jonge mannen die hierheen komen om te werken. Dat is op zich hun goed recht, maar ze betalen geen bijdrage voor de huur, wat andere arbeidsmigranten wel moeten doen." Dat heeft volgens Bontenbal oneerlijke situaties tot gevolg.

"Ik heb heel veel respect voor de gemeenten. Zij hebben de opvang in korte tijd geregeld. Maar als je met de medewerkers praat, zeggen ze: 'Dit is wel scheef'. Ook omdat daar bijvoorbeeld gezinnen met vrouwen en kinderen zitten, wiens man nog aan het front vecht. Zij vinden het ingewikkeld als op dezelfde locatie ook jonge mannen rondlopen die hier werken."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hard werken doen ze, verzekert Bontenbal. "Toen ik er was, was de hele locatie uitgestorven, omdat iedereen op school zat of aan het werk was."

Volgens Bontenbal is de oplossing simpel. "Oekraïners die hier komen om te werken, moeten net als alle andere arbeidsmigranten een bijdrage gaan betalen voor de opvang en de voorzieningen. Dat is niet gek, dat vragen we van anderen ook. Op die manier kunnen we denk ik ook de druk op de opvanglocaties verlichten."

'Zetten opvangbereidheid op het spel'

De huidige situatie is volgens het Kamerlid onhoudbaar. "Het is zelfs zo dat er arbeidsmigranten in Noord-Holland zitten, die via een uitzendbureau aankloppen bij de opvanglocatie en vragen: 'Kunnen jullie hier twintig arbeidsmigranten kwijt?' Daar is het natuurlijk niet voor bedoeld. Gemeenten proberen het zo goed en zo kwaad mogelijk te fixen, maar zeggen dat het zo niet kan doorgaan. We zetten de bereidheid van de opvang op het spel als we dit allemaal laten gebeuren."

Hij vindt het goed dat de Tweede Kamer zich vandaag buigt over de opvangregeling. "Het is met allemaal noodwetgeving snel in elkaar gezet. Dat is logisch, maar nu hebben we de kans om met wat meer degelijke wetgeving dit netjes te regelen. Dan gaat het ook over het delen van informatie. Gemeenten krijgen nu geen gegevens van het UWV over het werk dat mensen verrichten en het inkomen. Als je dat als gemeente wel zou weten, kan je het versleutelen met het leefgeld."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Bontenbal benadrukt dat de opvang blijft. "Laten we niet het beeld schetsen dat die vluchtelingen hier niet meer opgevangen worden of dat we het ze moeilijk gaan maken." Maar er gaat nu wel iets mis, benadrukt hij. "We moeten het niet aan de partijen op de flanken overlaten om het te adresseren en op te lossen."

Mona Keijzer

Onlangs zei BBB-Tweede Kamerlid Mona Keijzer dat er serieus moet worden nagedacht over het terugsturen van Oekraïense vluchtelingen naar veilige delen van het land. "We kunnen hier niet iedereen huisvesten", aldus Keijzer. Die opvatting deelt Bontenbal niet. "Ik vind dat vrij makkelijke taal. Ik zou dat zo niet zeggen."

Hij gaat verder: "Het is vrij makkelijk om dat vanuit je stoel hier te zeggen, terwijl je eten, drinken en een dak boven je hoofd hebt. Oekraïne is gewoon geen veilig land. Ook niet als je in Kiev zit. Mensen zijn daar gewend om in schuilkelders te zitten."

Bontenbal ziet nog altijd "enorme bereidheid" in Oekraïne om de strijd tegen Rusland voort te zetten. "In die samenleving is geen terughoudendheid om de oorlog te willen winnen. In het begin dachten ze: dit verliezen we. Na een paar maanden dachten ze: dit winnen wij. Nu zijn ze weer wat pessimistischer."

"Maar ze zeggen: 'Wij gaan door. Please, steun ons. Laat ons niet zakken en steun ons met wapens en geld'. Dat is wat wij moeten doen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau