Perspectief Herstelbemiddeling werkt mee aan onderzoek naar dader-slachtoffer-gesprek via virtual reality (VR): ‘Kijken of het optie is’
Perspectief Herstelbemiddeling, dat bemiddeld tussen slachtoffers en daders na een misdrijf, werkt mee aan een onderzoek waarbij slachtoffers in gesprek kunnen met een virtuele versie van de dader. Dat vertelt Tamara van den Bosch van Perspectief Herstelbemiddeling in het radioprogramma WNL Het Misdaadbureau.
Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen sinds kort voor het eerst in gesprek met een virtuele versie van de dader. Het gaat om een experiment met deepfaketechnologie, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend, meldde het Belgische VRT eerder dit jaar. Het gesprek vindt plaats tijdens een Zoom-sessie. Volgens VRT zijn de zogenaamde daders levensecht.
Bekend is dat twee vrouwen die aan het onderzoek hebben meegewerkt erdoor geholpen zijn. Eén van hen durft weer op plekken te komen die ze daarvoor vermeed. Hoogleraar computer vision aan de Universiteit van Amsterdam Theo Gevers leidt het onderzoek. "Het is experimenteel, maar de resultaten van deepfaketherapie zijn veelbelovend", zegt hij tegen VRT.
Van den Bosch van Perspectief Herstelbemiddeling vindt het experiment interessant, vertelt ze in Het Misdaadbureau. "Wij zijn altijd op zoek naar hoe we onze dienstverlening verder kunnen uitbreiden en wat daarin helpend zou zijn. Daarin is alles interessant wat mensen zou kunnen helpen. Wij werken mee aan een onderzoek met de inzet van VR (virtual reality, red.)."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"Dat doen we nog niet, het is nog niet besloten. Maar we kijken wel of het een optie zou kunnen zijn", vertelt ze. Het voordeel van deepfaketechnologie is volgens Van den Bosch dat slachtoffers die de dader niet willen ontmoeten, dat niet hoeven om toch het gevoel te hebben een gesprek te hebben gevoerd.
"Maar het is niet per se voor iedereen", denkt Van den Bosch. Ze benadrukt dat ieder slachtoffer uniek is.