Eenzaamheid onder ouderen groeit ondanks initiatieven: ‘Onze samenleving is individualistisch’
Tijdens de jaarlijkse week tegen eenzaamheid willen verschillende organisaties de groeiende groep eenzame ouderen weer onder de mensen brengen. Stichting Met Je Hart zet zich iedere dag van het jaar in tegen eenzaamheid, maar toch groeit deze groep eenzame ouderen. Volgens Aimée Romme, directeur van de stichting, moeten ouderen niet als probleem gezien worden, maar als waardevolle mensen. "Ze kunnen met hun levenswijsheid en ervaring een toevoeging zijn voor onze maatschappij", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Romme ziet dat vergrijzing bijdraagt aan het toenemende aantal eenzame mensen. "Op dit moment zijn er meer dan 1,6 miljoen 75-plussers in Nederland, een aantal dat in de afgelopen drie jaar met meer dan 250.000 mensen is gestegen. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen, wat ze graag willen, maar dat is alleen fijn zolang je gezond bent en een sociaal netwerk om je heen hebt. Op het moment dat je gezondheid afneemt en je sociale netwerk wegvalt, dreig je achter de voordeur te verdwijnen."
Maar is het niet een onontkoombaar probleem als Nederland de komende jaren verder vergrijsd? Volgens Romme niet. "We hebben naast vergrijzing ook een individuele samenleving, terwijl de oplossing juist is om wat vaker naar elkaar om te kijken."
Week tegen eenzaamheid
Vrijwilligers zetten deze week een extra tandje bij om eenzame mensen een dag te geven waar ze nog lang van kunnen nagenieten. Initiatiefnemer Max Kranendijk bijvoorbeeld zet zich deze week samen met jongeren in om ouderen een leuke dag te bezorgen. "We maken gezellig soepen om met zijn allen ouderen op te vrolijken. Maar eigenlijk vrolijken ze vooral ons op."
Romme ziet dat ouderen sneller in hun schulp kruipen als contacten wegvallen. "Kinderen of kleinkinderen kunnen ook niet dagelijks komen en daar heb je toch een andere relatie mee. Daar bespreek je niet alles mee wat je met je beste vriend of partner kan bespreken." Ze zegt dat het vooral gaat om het contact wat je creëert en ontwikkelt. "Misschien niet in het eerste gesprek, maar als het oprecht en wederkerig is en je kan elkaar wat brengen, dan ontstaat er een mooie relatie met elkaar."
Achter de voordeur
De stichting werkt onder andere samen met huisartsen, wijkverpleging en maatschappelijk werkers. "Dat zijn de mensen die achter de voordeur komen en weten wat er speelt. Zij maken Stichting Met Je Hart bespreekbaar en vragen of ze ervoor openstaan om nieuwe mensen te leren kennen. Ze moeten wel openstaan voor nieuwe contacten."
Volgens Romme wordt de groep eenzame ouderen zelfredzamer als het sociale netwerk om hun heen groeit. "Als je met elkaar in verbinding staat hebben ouderen ook iets te bieden. We willen het omdraaien: zet ouderen in hun kracht en zie ze niet als zielig."
Vrijwilligers
De ouderen zijn er, maar het vinden van vrijwilligers vormt nog een grote uitdaging. "We weten dat wat wij aanbieden, een structurele ontmoeting met deze ouderen werkt. Het geeft vrijwilligers veel voldoening om met deze groep mensen in aanraking te komen."
En volgens Romme is er achter de schermen ook genoeg te doen. Ze roept mensen op zich aan te melden als vrijwilliger. "Of je nu meehelpt op social media of met de fondsenwerving, er is veel mogelijk. Je kunt je talenten ontwikkelen en je leert andere mensen kennen. Vrijwilligerswerk brengt je heel veel."