Politie vindt steeds vaker vuurwapens in sociale huurwoningen
De politie in de regio Rotterdam vindt op grote schaal vuurwapens in sociale huurwoningen. Maar liefst 69 procent van alle in 2022 gevonden vuurwapens is in een pand van een woningcorporatie aangetroffen. Dat percentage is in twee jaar tijd met 24 procent gestegen, blijkt uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
In 2022 zijn ruim 60 keer één of meerdere vuurwapens gevonden in een pand in de regio Rotterdam. De politie laat aan Het Misdaadbureau weten dat het aantal vuurwapens in sociale huurwoningen weliswaar is toegenomen, maar dat het totaal aantal aangetroffen vuurwapens in de regio Rotterdam gelijk is gebleven in vergelijking met eerdere jaren. Wel noemt de politie het opvallend dat vuurwapens steeds vaker in sociale huurwoningen worden gevonden.
Ook andere criminele activiteiten vinden aanzienlijk vaak plaats in woningen van woningcorporaties. Zo trof de Politie Eenheid Rotterdam de afgelopen jaren zeer regelmatig sociale huurwoningen aan waarin drugs verhandeld, versneden of opgeslagen lag of waarin onvergunde prostitutie plaatsvond.
Geronseld bij de Voedselbank
Volgens Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning in Rotterdam is het lastig om precies te duiden wat de oorzaak is van de toename: “Politie, gemeenten en woningcorporaties in de regio Rotterdam hebben steeds meer aandacht voor ondermijning in sociale huurwoningen en er wordt beter tussen deze partijen samengewerkt.
Tekst gaat verder onder de X:
De politie vindt steeds vaker wapens in sociale huurwoningen. "Mensen worden geronseld bij de voedselbank." Meer hierover vanavond bij @WNLMisdaad om 19.00 uur op @NPORadio1. https://t.co/A9VhtmIcKh #WNL pic.twitter.com/ELtq32j9nh
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) September 22, 2023
Daarnaast weten huismeesters en complexbeheerders beter waar ze op kunnen letten en hoe ze dit kunnen melden.” Tegelijkertijd ziet Karsdorp dat mensen in de sociale huursector regelmatig financiële en psychische problemen hebben. “Dat kan ertoe bijdragen dat zij sneller hun huis, of een deel daarvan, afstaan aan criminele bendes in ruil voor geld, drugs of boodschappen.”
Er zijn geruchten dat mensen bij de Voedselbank geronseld worden of als ze in de supermarkt bij het afrekenen te weinig saldo hebben. Ze worden dan naar huis gevolgd en benaderd door criminelen. Karsdorp is bekend met de verhalen en zou hier graag meer onderzoek naar willen doen. De Voedselbank Rotterdam laat in een reactie aan Het Misdaadbureau weten niet bekend te zijn met het verschijnsel. Wel zullen zij hun cliënten attenderen op deze mogelijke ongewenste activiteiten via hun communicatiesysteem.
Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Misdaadlijn
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: