Dit traditionele museum wil niet van vorm en identiteit afstappen: ‘Is ons unique selling point’
Hoe trekken musea de nieuwe generatie naar hun museum toe? Waar talloze commerciële musea op innovatieve manieren bezoekers trekken, hebben veel traditionele musea moeite om het hoofd boven water te houden. Het Teylers Museum in Haarlem wil in ieder geval niet van hun vorm en identiteit afstappen, vertelt Linda Mol, Hoofd Publiekszaken van het museum, aan Stand van Nederland: Generatie Next op NPO2.
Mol geeft aan dat het zonder subsidie onmogelijk is om het Teylers Museum open te houden. De kosten voor het beheren van de collectie bedragen jaarlijks drie miljoen euro en de jaarlijkse subsidie is vier miljoen. Het roept de vraag op of klassieke musea de jongere doelgroep op een andere manier moeten verleiden. Maar door de coronacrisis zijn de reserves verdampt.
Sanne Borkus van The Upside Down Amsterdam vertelt dat hun museum door hun social media experience juist kijkt naar innovatieve manieren om deze jongere doelgroepen aan te spreken. "Het is bij ons niet kijken naar platte kunst, maar zelf ook onderdeel worden van het kunstwerk. We willen mensen uitdagen om hun creativiteit bij ons de vrije loop te laten."
Traditionele manier kan ook werken
Het Teylers Museum laat daarentegen zien dat ze op hun traditionele manier ook de zaak draaiende weten te houden. Mol vertelt dat ze juist voorzichtiger zijn met het toepassen van allerlei innovatieve ideeën, omdat ze niet van hun traditionele vorm en identiteit af willen stappen. "Omdat we weten dat dit ook ons unique selling point is. We hebben een speciale zomercampagne waarin we ons richten op jongere bezoekers. Zo hebben we een heel activiteitenprogramma in juist die oude zalen, waar allerlei verhalen worden verteld en ook demonstraties zijn om meer over de achtergrond of over objecten te vertellen."
Toch zit het museum niet stil op het gebied van innovatie. "We hebben met Diederik Jekel een podcast gelanceerd. Hij loopt door de zalen en vertelt over wat voor verhalen er allemaal zijn. Uit onderzoek weten we dat we daar daadwerkelijk het jonge publiek mee bereikt hebben."
Entreeprijs
Uit een onderzoek van Stand van Nederland blijkt ook dat 60 procent van de Nederlanders tien tot twintig euro over heeft voor een museumbezoek. Waar traditionele musea hun prijzen gemiddeld gezien laag houden om voor een breed publiek toegankelijk te blijven, vrezen commerciële partijen er niet voor om meer geld te vragen voor een toegangskaartje. Zo blijft het een zoektocht voor de traditionele musea om nieuwe generaties aan zich te binden.
Volgens Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, is het niet mogelijk voor traditionele musea om zonder subsidie de deuren open te houden. "Het is echt heel moeilijk. Je kan ook niet eindeloos de toegangsprijs blijven verhogen, want je wil ook toegankelijk blijven."
Kijk zaterdagavond om 22:00 naar het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO2, of kijk deze en eerdere afleveringen hier terug via NPO Start.