Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Minister: aanpak lerarentekort kan niet wachten tot nieuw kabinet

Redactie

De val van het kabinet moet geen reden zijn om te wachten met maatregelen tegen het lerarentekort, vindt de onlangs geïnstalleerde onderwijsminister Mariëlle Paul. Ze verwacht dat veel Kamerleden het met haar eens zijn en daarom toestaan dat het demissionaire kabinet op dit vlak beleid blijft maken. "De gemiddelde leerling, leraar of ouder heeft er eigenlijk geen boodschap aan dat het kabinet demissionair is", zegt de bewindsvrouw.

Ook andere problemen in het onderwijs kunnen wat Paul betreft niet wachten. Daarmee bedoelt ze bijvoorbeeld de slechte beheersing van basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen en de sociale ongelijkheid tussen leerlingen.

De minister kan zich "niet voorstellen dat de Kamer zegt: parkeer het maar, we gaan er even een tijd niets aan doen". Op 12 september bespreekt het parlement welke onderwerpen controversieel zijn en dus worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. "Ik spreek met Kamerleden en ben natuurlijk niet zo heel lang geleden vanuit de Kamer overgestapt, met dezelfde portefeuille. Ik zou dat anders misschien niet zo stellig durven zeggen", aldus de minister.

Nu de scholen in Regio Midden weer open zijn, verschijnt het lerarentekort weer aan het oppervlak, ziet Paul. "Dus ik zie het als mijn plicht om te werken aan het behoud van leraren die al in het onderwijs zitten, te zorgen dat de werkdruk omlaag gaat, samen met de lerarenopleidingen te zorgen dat startende leraren goed begeleid worden en te zorgen dat meer mensen kiezen voor dat mooie vak."

Samenwerking

Paul wil onder meer verdergaan met het plan om scholen in dezelfde regio meer te laten samenwerken. Ze ziet bijvoorbeeld voor zich dat scholen met genoeg personeel helpen met het opleiden van leraren, die vervolgens aan de slag kunnen bij scholen met een lerarentekort.

De minister laat in het midden of ze weer bewindspersoon wil worden als haar partij de VVD in de regering komt na de verkiezingen. "Wat mij betreft is echt de kiezer aan zet. En wat er daarna gebeurt: ja, dat zullen we zien." Paul heeft zich wel gemeld voor een plek op de kieslijst, laat ze weten.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau