Grootste NAVO-oefening ooit met 250 vliegtuigen: ‘Hoop dat mensen dit steeds normaler gaan vinden’
De NAVO houdt tussen 12 en 22 juni de grootste oefening ooit uit de geschiedenis van het bondgenootschap, onder de naam Air Defender 23. De oefening zal worden uitgeoefend boven het Duitse luchtruim. Er zal ook regelmatig boven de Nederlandse landsgrenzen gevlogen worden.
Zeker 10.000 militairen uit 25 landen met 250 vliegtuigen doen mee aan de grootste NAVO-oefening ooit. Tijdens de oefening wordt een aanval op een NAVO-lidstaat gesimuleerd. Volgens functionarissen dient de simulatie als training. Dat niet alleen, de oefening heeft ook als doel om indruk te maken bij bondgenoten en op mogelijk gevaarlijke vijanden zoals Rusland.
NAVO
Luitenant-generaal Ingo Gerhartz van de Duitse luchtmacht zegt dat de oefening ook aantoont dat de NAVO bereid is tot op de centimeter zijn eigen landsgrenzen en grondgebied te verdedigen.
Michael A. Loh, luitenant-generaal en directeur van de Amerikaanse Air National Guard deed in aanloop van de NAVO-oefening er tijdens een persconferentie nog een schepje bovenop. Het zei dat het verder gaat dan afschrikking. "Het gaat over de paraatheid van onze strijdkrachten. Het gaat om coördinatie. Niet alleen bij de NAZO zelf, maar ook met partners en bondgenoten die geen NAVO-lid zijn."
'Normaal vinden'
"Ik hoop dat mensen het steeds normaler gaan vinden dat dit erbij hoort. Dat wij militairen en een krijgsmacht hebben die moet oefenen", zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, tegen Goedemorgen Nederland.
Ten Broeke gaat verder: "Ik ben heel blij dat Defensie en alles wat met Defensie te maken heeft op meer steun kan rekenen."
Vertraging vakantievlucht
De historische oefening heeft ook gevolgen voor het normale vluchtverkeer. De 800 vluchten die per dag richting het oosten gaan moeten een andere route vliegen dan gebruikelijk. Dat kan eventueel voor vertraging zorgen voor mensen die op vakantie gaan. "Ik hoop dat mensen begrijpen dat zij hun vakantievlucht even moeten omboeken", reageert Ten Broeke.