Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Sinan Can heeft liever niet dat Turkse diaspora stemt: ‘Je woont er niet, maar je bepaalt wel mee’

Redactie

Programmamaker Sinan Can heeft liever dat de 3,4 miljoen stemgerechtigde Turken in het buitenland niet stemmen voor de Turkse verkiezingen, omdat ze erg bepalend kunnen zien. "Je woont er niet, maar je bepaalt wel mee over de toekomst van een land", zegt hij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Op 14 mei kiest Turkije een parlement en een president. De Turken in de diaspora mocht al eerder naar de stembus. Can zat daar niet tussen, al had hij dit keer wel graag willen stemmen. Hij werd echter verhinderd omdat hij in het buitenland was. "Als niemand mag stemmen vind ik het prima", zegt hij. "Maar als er hele grote groepen gaan stemmen voel je je ook genoodzaakt te gaan stemmen."

De opkomst in Nederland was dit jaar hoger dan voorgaande jaren. Van de 286.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders hebben er 146.000 gestemd. in 2018 waren dat er nog 118.000.

'Je staat er niet helemaal los van'

WNL In de Kantine-presentatrice en journalist Fidan Ekiz geeft aan dat zij er als Turkse-Nederlander ook moeite mee had dat Turken woonachtig in het buitenland kunnen stemmen. "Maar deze keer snap ik het eigenlijk wel: je heb natuurlijk allemaal familie daar", reageert ze. "Mijn vader is begraven in Turkije, jij, Sinan, kon een tijd het land niet in." De documentairemaker werd een tijd lang de toegang tot Turkije ontzegd, zoals vaker is gebeurd met kritische journalisten. Ekiz: "Ik was ook een tijd bang dat ik het land niet in kon komen omdat ik dacht dat ik ergens op een zwarte lijst stond. Dus het maakt wel wat uit: je staat er niet helemaal los van wat er daar gebeurt."

Recep Tayyip Erdogan heeft een grote aanhang onder de Turkse Nederlanders. Bijna de helft van de kiesgerechtigden ging stemmen bij de vorige verkiezingen, tweederde koos voor de zittende president.

Zelf heeft Ekiz niet gestemd, ook vanuit haar positie als journalist en duider. Volgens haar richt de kritiek zich er vooral op dat veel jonge mensen die stemmen voor Erdogan juist weinig betrokken zijn bij wat er in Nederland gebeurt, en wel bij de politieke ontwikkelingen in Turkije.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau