Erik de Zwart over overleden Willem van Kooten (83): 'Heeft de Top 40 naar Nederland gebracht'
"Hij heeft alles voor de moderne radio betekend", zegt Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, over de onlangs overleden Willem van Kooten. De radio-dj, beter bekend onder het pseudoniem Joost den Draaijer, overleed vorige week op 83-jarige leeftijd.
Van Kooten stierf op vrijdag 3 januari in het door hem zo geliefde Portugal. "Hij kwam bij Radio Veronica in 1961 binnen als tekstschrijver. Daar was hij best goed in, maar hij was ook wel een beetje gek", memoreert De Zwart in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Toen Van Kooten gevraagd werd zelf bijdrages te leveren op de radio, bleek zijn talent onmiskenbaar. "Hij was de vrolijke noot tussen de stijve Hilversumse omroepers uit die tijd. Van Kooten gilde en deed maar wat, maar dacht er ook over na. Hij had altijd leuke en pakkende teksten."
Volgens De Zwart was 1964 een belangrijk keerpunt in de loopbaan van Van Kooten. "Hij is toen op werkvakantie naar New York gegaan, dat was voor hem een walhalla. Bij de Amerikanen heeft hij afgekeken wat hij wilde en heeft hij allemaal naar Nederland gebracht, waaronder de Top 40!"
'Bizar dat hij mij herkende'
Ook op persoonlijk vlak bewaart De Zwart warme herinneringen aan Van Kooten. "Ik heb in 1975 iets bijzonders meegemaakt met Willem. Ik was beginnend diskjockey - een jaar of zeventien, achttien - en wilde Hilversum 3 weleens bezoeken. Ik kwam bij Willem in z'n programma terecht. Hij zei dat ik een goede stem had en dacht dat ik diskjockey was. Ik zei dat het nog niet zover was, maar ik het wel graag wilde worden."
Een paar jaar later - De Zwart werkte inmiddels voor een piratenzender - ging hij opnieuw bij Van Kooten langs. "Ik kwam bij hem bietsen om gratis plaatjes te kunnen draaien. En het eerste wat hij zei was dat hij mij herkende. Hij wist nog dat ik een paar jaar eerder te gast was geweest bij zijn radioprogramma, dat was natuurlijk bizar."
De Zwart noemt Van Kooten "de nestor van de Top 40". "Ik heb altijd af en aan contact met hem gehad, waardoor zijn overlijden mij vrij snel ter ore kwam. In Portugal is hij inmiddels ook begraven, heb ik inmiddels begrepen."