Facebook stopt met factchecken: 'Community notes werken eigenlijk heel goed'
Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft aangekondigd te stoppen met factchecken. Twee jaar geleden claimde Zuckerberg nog dat er geen betere manier was om nepnieuws tegen te gaan.
"Ik denk dat je bij ondernemers van dit soort omvang niet te veel principes moet verwachten", reageert Geerten Waling, columnist van EW Magazine, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Die zijn altijd heel erg creatief, flexibel en acrobatisch als het gaat om politieke veranderingen."
Die flexibiliteit ziet Waling ook rond de verkiezingen in de Verenigde Staten ontstaan. "In campagnes steunen ze altijd beide kandidaten. Als op een geven moment dat er één gaat winnen, dan gaan ze die wat meer geld geven. Je moet ze niet te veel in één kamp zetten. Nu Musk ook met Trump optrekt, is het zo dat er een nieuwe sfeer heerst in Silicon Valley en Washington."
Community notes
Waling is zelf niet per se een tegenstander van het stoppen met factchecken. "Ik zit zelf op X, daar heb je community notes. Dat gaat Zuckerberg nu ook bij Facebook doen. Dat werkt eigenlijk heel goed. De gebruikers geven zelf aan: dit is nepnieuws. Bewuste verdraaiing wordt er uitgefilterd op dit moment, dat blijft nu staan en dan kunnen gebruikers zeggen: dit klopt niet. Dan komt er een waarschuwing onder te staan."
NSC-leider Pieter Omtzigt was een van de mensen die afgelopen week een foto van de nieuwe Syrische regering deelde op X die niet klopte. "Je kunt veel van Omtzigt zeggen, maar niet dat hij nepnieuws probeert te verspreiden", aldus Waling. "Of dat hij niet z'n onderzoek doet. Maar zelfs hij trapt er weleens in. Dan komt er dus onder te staan, door lezers toegevoegd: pas op, dit klopt niet."
"Ik vind het als democraat heel erg fijn dat er juist een massa is die zegt: we stemmen hiervoor. Je mag het nog steeds zien. Het staat er nog steeds op. Maar er staat een waarschuwing bij. Genoeg mensen hebben gezegd dat het niet klopt."