Kees Vendrik
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Sven op 1 Politiek

Voorzitter Nationaal Klimaat Platform: 'Er is verbazingwekkend veel eensgezindheid voor duurzame toekomst van landbouw'

Redactie

Als Nederland de Klimaatdoelen van 2030 wil halen én concurrerend wil blijven in economisch opzicht, moet er flink worden ingezet op het verduurzamen van voornamelijk boerenbedrijven. Dat betoogt Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Het Nationaal Klimaat Platform werd in 2022 in het leven geroepen door Rob Jetten (D66), toenmalig minister van Klimaat en Energie. Het platform moet een brug vormen tussen de dynamiek uit de samenleving en het beleidsproces in Den Haag.

Vendrik doet bij Sven op 1 een oproep aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei). "Geef perspectief aan de boeren en kijk goed wat er beschikbaar is aan duurzame verdienmodellen. Er moet zekerheid worden gegeven aan de boer die besluit de stap te maken."

Om de Klimaatdoelen te halen, moet er volgens berekeningen tussen de 16 en 24 megaton CO2 extra bespaard worden. Volgens het voormalig Tweede- en Eerste Kamerlid van GroenLinks is hier landelijk 'veel eensgezindheid' voor. "Het is bijna verbazingwekkend, hoeveel overeenstemming er is voor een duurzame toekomst van de landbouw", zegt hij. Landbouw is nu verantwoordelijk voor zeventien procent van de landelijke uitstoot.

Water aan de lippen

Ook voor de geopolitieke en economische positie is het cruciaal dat Nederland investeert in verduurzaming, stelt de bestuurder. "Het water staat aan de lippen bij de ondernemers. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor Europa", zegt Vendrik.

"Snelheid in de verduurzaming is de enige levensvatbare economische strategie voor Europa. We moeten dus door. Amerika heeft er onder Joe Biden geweldig veel geld tegenaan gegooid om de lokale industrie te verduurzamen. Daar wordt inmiddels geld aan verdiend en China verdient als een dolle aan de auto-industrie. Achterstand en stilstand betekent dat je in de internationale wedloop achteraan loopt."

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Vendrik denkt dat verduurzaming juist een onderwerp is dat dit kabinet zou moeten aanspreken. "Men wil bestaanszekerheid, investeren in duurzame verdienmogelijkheden en onafhankelijker zijn op het terrein van energie. In de klimaat- en energietransitie zitten allemaal aanknopingspunten om dit te realiseren."

Hij verwacht niet alleen actie vanuit de boeren, maar vanuit alle sectoren. "Iedereen heeft een aandeel in deze opgave moet leveren naar rato, maar het kabinet is uiteindelijk verantwoordelijk voor het verdelen van de koek en moet dingen gaan doen. We zijn vanuit de maatschappelijke allianties bezig om met extra voorstellen te komen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau