Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

NPO vraagt om intrekking voorlopig erkenning omroep ON!

Redactie

De NPO heeft staatssecretaris van Media Gunay Uslu gevraagd om de voorlopige erkenning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Volgens de Raad van Bestuur geeft de omroep van Arnold Karskens ondanks drie opgelegde sancties "nog steeds" onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking en is er "geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend", meldt de NPO.

Uslu wordt gevraagd om op te treden omdat de NPO naar eigen zeggen wordt belemmerd in haar taakuitvoering. "De NPO kan haar taken alleen vervullen als de omroepen tot de vereiste samenwerking bereid zijn", staat in het verzoek van de NPO aan de staatssecretaris.

Derde sanctie opgelegd

De NPO heeft omroep Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie opgelegd. Het gaat om een boete van bijna 132.000 euro, meldt de NPO.

Aanleiding voor de derde boete is het eind november verschenen tweede rapport van de Ombudsman van de NPO waarin staat dat ON! de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws "stelselmatig heeft overtreden". Volgens de NPO is ON! bovendien nog altijd "onvoldoende bereid tot de samenwerking die voor de NPO nodig is voor de uitvoering van de wettelijk vastgelegde landelijke publieke mediaopdracht". Ook een verbeterplan van ON! leverde niet de gewenste resultaten op.

ON! tekent bezwaar aan

ON! vindt de mening van de NPO "onterecht en vooringenomen". "Het kritisch belichten van de andere zijde, tegen de mainstream in, maakt ON! juist onmisbaar voor de publieke omroep waar alle diverse geluiden gehoord moeten kunnen worden", stelt de omroep in een reactie. Volgens ON! meet de NPO "met twee maten" en is de derde sanctie "extra wrang, omdat ook over andere collega-omroepen veel klachten binnenkomen en de NPO jarenlang zwaar grensoverschrijdend gedrag bij hen heeft getolereerd zonder ook maar één cent boete uit te delen. (...) Wij zullen uit naam van de vrijheid van meningsuiting de NPO sancties tot bij de hoogste rechterlijke instanties aanvechten."

De NPO maakte eind januari het voornemen bekend om ON! een derde sanctie op te leggen. De omroep van Arnold Karskens had daarna twee weken de tijd om te reageren. Voor ON! is de sanctie de derde in een jaar tijd. De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. De laatste is nog niet officieel omdat ON! daar tegen in beroep is gegaan.

De eerste sanctie volgde na een rapport van de Ombudsman, die destijds klagers in het gelijk stelde dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid. De tweede boete volgde omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel.

Linkse oppositie, D66 en VVD voorstander van intrekken erkenning

In de publieke omroep is geen plek voor Ongehoord Nederland (ON!) als het aan de linkse oppositiepartijen en D66 ligt. "Ongehoord Nederland kan doorgaan met uitzenden, maar niet op kosten van de samenleving", zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. "Onze democratische rechtsstaat is te waardevol en kwetsbaar om niet in te grijpen wanneer nepnieuws en schadelijke theorieën worden verspreid."

Peter Kwint (SP) vindt ook dat de vergunning van ON! moet worden ingetrokken. "Twee ombudsmanrapporten en drie sancties laten zien dat Ongehoord zich niet wil houden aan de regels waarvan ze elke keer zeggen dat ze zich er wel aan gaan houden", zegt hij.

"Uit de sanctiebeschikking blijkt glashelder dat ON! lak heeft aan de richtlijnen voor integere journalistiek", zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. "Dit schaadt de NPO én het vertrouwen in de media."

Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat Uslu een "zorgvuldig maar duidelijk besluit" moet nemen. Hij ziet geen andere optie dan het "zware besluit" om ON! uit het bestel te zetten.

"Zolang de omroep haar patroon van systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie niet wil doorbreken en de journalistieke code blijft overtreden, lijkt er geen plek in het publieke bestel", reageert Pim van Strien van de VVD. "Toen Ongehoord Nederland tot het bestel toetrad, zijn ze immers wél akkoord gegaan met de spelregels die aan de vergunning zijn verbonden."

PVV oneens

Martin Bosma (PVV) zegt juist te schrikken van het verzoek om de vergunning in te trekken. "De Mediawet zegt nergens dat het de taak van de NPO is om bepaalde omroepen voor te dragen voor vernietiging", aldus het Kamerlid. Hij vindt dat er met twee maten wordt gemeten. De andere omroepen handelen volgens Bosma vanuit een "bepaalde visie" op onderwerpen als klimaat en migratie. ON! doet zijns inziens hetzelfde, neemt andere standpunten in en wordt daarvoor wél bestraft.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau