main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 21 april 2023 — 22:00

Inez Weski verdacht van deelname aan criminele organisatie: ‘Boodschappenmeisje van Taghi’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft mogelijk gewacht met de arrestatie van Inez Weski. Dat vermoeden spreekt rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf uit bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Belleman: “We weten nog helemaal niks zeker, maar het is allemaal te toevallig dat dit twee dagen na het afronden van haar dupliek komt. Dan denk je toch: ze hebben gewacht tot het geen schade meer zou brengen aan het Marengo-proces.”

Weski is vrijdag opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die bezig is met internationale drugshandel en witwassen. Daarnaast wordt Weski, die advocaat van is Ridouan Taghi, verdacht van het schenden van geheimen.

“De advocaat wordt verdacht van misbruik van haar positie door berichten van de criminele organisatie van en aan haar gedetineerde cliënt door te geven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC”, meldt het OM.

Boodschappenmeisje van Taghi

In september vorig jaar, tijdens een zitting in de strafzaak tegen Youssef T., voormalig advocaat en neef van Taghi, suggereerde de advocaat van T. dat Weski ook als doorgeefluik van Taghi zou hebben gefungeerd. Weski zou volgens het OM informatie van haar cliënt Taghi – hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo – vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.

Het OM liet destijds in reactie daarop weten dat “aanvankelijk onderzoek duidelijk maakte dat het vermoeden bestaat dat Weski door familieleden van Taghi is benaderd voor een communicatielijn, maar niet dat zij erbij betrokken is geweest”.

Volgens Belleman was Weski woest om die verdachtmakingen. Belleman zegt dat de verdenking van betrokkenheid voortvloeit “van het zijn van boodschappenmeisje van Ridouan Taghi. Als je dat doet, doe je dat in dienst van die criminele organisatie”.

De druk van zo’n groot proces en verdachte die vrij dwingend kan zijn speelt in dat geval een belangrijke factor volgens strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. Hij zegt: Je wordt volgens hem als advocaat “als het ware op een moment er ingezogen.”

Volgens Ausma gaat de zaak om “gecodeerde gesprekken tussen familieleden, waarin het over iemand gaat die informatie op een usb-stick zou moeten zetten en dat zou een hoop problemen oplossen.” Weski zou mogelijk de persoon zijn die hier de sleutelrol speelt.

De advocaat zit momenteel vast in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat ze alleen met haar advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

Kantoor doorzocht

Het kantoor in Rotterdam en de woning van de advocaat zijn doorzocht. Daarbij was de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam aanwezig. Een woordvoerder van de Orde van Advocaten bevestigt dit, maar zegt dat de deken Peter Hanenberg nog geen reactie kan geven omdat hij druk met deze zaak is.

Advocatenkantoor Weski Advocaten in Rotterdam laat weten geen informatie te verstrekken. Weski’s kantoorgenoot en zoon Guy Weski zegt evenmin een reactie te geven en ook Taghi’s detentieadvocaat Thomas van der Horst laat weten “op dit moment” niets te kunnen zeggen.

Weski is sinds 1978 advocaat. Ze heeft opgetreden in vele gecompliceerde, vaak grensoverschrijdende strafzaken. Zo was ze onder meer advocaat van de voormalig Surinaamse president Desi Bouterse en voor oorlogsmisdrijven veroordeelde zakenman Guus Kouwenhoven.

Reactie Yeşilgöz

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft vrijdag per brief de Tweede Kamer ingelicht over de arrestatie van advocaat Inez Weski op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Het strafrechtelijk onderzoek is in volle gang, schrijft Yeşilgöz mede namens minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming.

“Advocaten zijn dienaars van de rechtsstaat. Zij hebben een bijzondere positie in ons rechtsbestel”, zegt Yeşilgöz over het belang ook de Kamer in te lichten “voor zover ik dat op dit moment kan”.

In de brief herhaalt Yeşilgöz de verdenking die het Openbaar Ministerie kort ervoor bekendmaakte, namelijk dat de advocaat van Ridouan Taghi berichten van zijn criminele organisatie zou hebben doorgegeven. De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van SkyECC.

In het belang van het strafrechtelijke onderzoek kan de minister verder geen mededelingen doen.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

De Mos wil na vrijspraak terugkeren in stadsbestuur Den Haag

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer