main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2023 — 11:12

Winkeldiefstal bij zelfscankassa’s neemt ‘schrikbarende vormen aan’: ‘Soms in georganiseerd verband’

Het aantal winkeldiefstallen is de laatste jaren fors toegenomen, mede door de zelfscankassa. Dat zeggen deskundigen en winkeliers tegen het Algemeen Dagblad. “We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

Internationaal onderzoek wijst uit dat iedere procent meer aan zelfscankassa’s leidt tot een procent meer ‘derving’ (verlies van producten zonder oorzaak), zegt retaildeskundige Eelco Hos tegen de krant. “Het systeem is heel snel uitgerold en het gebruik is hard gestegen. Het is een feit dat die stijging ook leidt tot stijging van de derving.”

En daar hoort diefstal bij, zegt Hos. “Hetzij door klanten of personeel. De schade loopt in de tientallen miljoenen.” Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen vorig jaar met ruim 30 procent is toegenomen ten opzichte van 2021. Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is met 40.143 nagenoeg terug op het niveau van 2015.

Inflatie

Volgens Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de toename mede te verklaren door de inflatie en gestegen kosten. “Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan.”

Ondertussen worden zelfscankassa’s wel steeds populairder, ziet Wildeboer. Maar het verlaagt de drempel om af en toe stiekem een product in de tas te doen zonder af te rekenen, denkt hij. “Het dievengilde speelt er op in. We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

“Soms gebeurt het zelfs in georganiseerd verband. Eén iemand rekent boodschappen af. Als die met het bonnetje door de poort gaat, loopt iemand anders er met een volle kar met gestolen spullen achteraan. Daar kun je als ondernemer niks tegen doen”, aldus Wildeboer.

Meer kassières?

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik denkt dat winkeliers die een zelfscankassa openen, rekening houden met meer diefstal. “Het is een efficiëntiemaatregel, zeker voor de grote supermarkten. Misschien gaan ze nu wel terug naar meer kassières”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “De vraag is: weegt de diefstal op tegen de kosten.”

Misdaadlijn

Heb jij een vraag, tip of verhaal over misdaad? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer