main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2023 — 11:12

Winkeldiefstal bij zelfscankassa’s neemt ‘schrikbarende vormen aan’: ‘Soms in georganiseerd verband’

Het aantal winkeldiefstallen is de laatste jaren fors toegenomen, mede door de zelfscankassa. Dat zeggen deskundigen en winkeliers tegen het Algemeen Dagblad. “We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

Internationaal onderzoek wijst uit dat iedere procent meer aan zelfscankassa’s leidt tot een procent meer ‘derving’ (verlies van producten zonder oorzaak), zegt retaildeskundige Eelco Hos tegen de krant. “Het systeem is heel snel uitgerold en het gebruik is hard gestegen. Het is een feit dat die stijging ook leidt tot stijging van de derving.”

En daar hoort diefstal bij, zegt Hos. “Hetzij door klanten of personeel. De schade loopt in de tientallen miljoenen.” Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen vorig jaar met ruim 30 procent is toegenomen ten opzichte van 2021. Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is met 40.143 nagenoeg terug op het niveau van 2015.

Inflatie

Volgens Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de toename mede te verklaren door de inflatie en gestegen kosten. “Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan.”

Ondertussen worden zelfscankassa’s wel steeds populairder, ziet Wildeboer. Maar het verlaagt de drempel om af en toe stiekem een product in de tas te doen zonder af te rekenen, denkt hij. “Het dievengilde speelt er op in. We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

“Soms gebeurt het zelfs in georganiseerd verband. Eén iemand rekent boodschappen af. Als die met het bonnetje door de poort gaat, loopt iemand anders er met een volle kar met gestolen spullen achteraan. Daar kun je als ondernemer niks tegen doen”, aldus Wildeboer.

Meer kassières?

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik denkt dat winkeliers die een zelfscankassa openen, rekening houden met meer diefstal. “Het is een efficiëntiemaatregel, zeker voor de grote supermarkten. Misschien gaan ze nu wel terug naar meer kassières”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “De vraag is: weegt de diefstal op tegen de kosten.”

Misdaadlijn

Heb jij een vraag, tip of verhaal over misdaad? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer