main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2023 — 11:12

Winkeldiefstal bij zelfscankassa’s neemt ‘schrikbarende vormen aan’: ‘Soms in georganiseerd verband’

Het aantal winkeldiefstallen is de laatste jaren fors toegenomen, mede door de zelfscankassa. Dat zeggen deskundigen en winkeliers tegen het Algemeen Dagblad. “We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

Internationaal onderzoek wijst uit dat iedere procent meer aan zelfscankassa’s leidt tot een procent meer ‘derving’ (verlies van producten zonder oorzaak), zegt retaildeskundige Eelco Hos tegen de krant. “Het systeem is heel snel uitgerold en het gebruik is hard gestegen. Het is een feit dat die stijging ook leidt tot stijging van de derving.”

En daar hoort diefstal bij, zegt Hos. “Hetzij door klanten of personeel. De schade loopt in de tientallen miljoenen.” Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen vorig jaar met ruim 30 procent is toegenomen ten opzichte van 2021. Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is met 40.143 nagenoeg terug op het niveau van 2015.

Inflatie

Volgens Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de toename mede te verklaren door de inflatie en gestegen kosten. “Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan.”

Ondertussen worden zelfscankassa’s wel steeds populairder, ziet Wildeboer. Maar het verlaagt de drempel om af en toe stiekem een product in de tas te doen zonder af te rekenen, denkt hij. “Het dievengilde speelt er op in. We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt.”

“Soms gebeurt het zelfs in georganiseerd verband. Eén iemand rekent boodschappen af. Als die met het bonnetje door de poort gaat, loopt iemand anders er met een volle kar met gestolen spullen achteraan. Daar kun je als ondernemer niks tegen doen”, aldus Wildeboer.

Meer kassières?

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik denkt dat winkeliers die een zelfscankassa openen, rekening houden met meer diefstal. “Het is een efficiëntiemaatregel, zeker voor de grote supermarkten. Misschien gaan ze nu wel terug naar meer kassières”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “De vraag is: weegt de diefstal op tegen de kosten.”

Misdaadlijn

Heb jij een vraag, tip of verhaal over misdaad? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer