main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 februari 2023 — 22:24

Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?

Vrouwen die brieven schrijven naar mannen in de gevangenis: op Tiktok zijn honderden video’s te zien onder de #writeaprisoner. Hoe kan het dat tal van vrouwen verliefd worden op mannen achter slot en grendel? Dat vraagt luisteraar Naomi zich af. “Ik kan er met mijn hoofd niet bij.”

Joran van der Sloot, die vastzit in Peru voor de moord op Stephany Flores, trouwde in 2014 met een Peruaanse vrouw. Tijdens een bezoek zonder toezicht raakte zij zelfs zwanger van hem. Voor deze bijzondere liefdesvoorkeur bestaat een naam: hystobrifilie, ook wel het Bonnie en Clydesyndroom genoemd. “Er zijn vrouwen die denken: die man is niet slecht, ik wil hem redden”, verklaart psychotherapeut Carolien Roodvoets in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

“Een groot voordeel van een man in een gevangenis is bijvoorbeeld dat hij nooit te dichtbij komt”, gaat Roodvoets verder. “Meestal hebben vrouwen met hystobrifilie intimiteitsproblemen. Op een bepaalde manier hebben vrouwen controle over de relatie met een man in de gevangenis. Ze weten precies waar hij is en wat hij doet.”

Verslavend

Een relatie met een gedetineerde heeft volgens de psychotherapeut een verslavend karakter. “Je weet dat het niet goed voor je is, maar voelt je toch aangetrokken.” Zelfs spreekt Roodvoets van een “gevangen relatie. Ze kunnen niet zonder hem, maar ook niet mét hem”.

Ze waarschuwt: “Denk er niet te lichtzinnig over als je een relatie hebt met een gedetineerde of crimineel. Zoek hulp.”

Ex-inbreker Ron Konings zat zelf een tijdje in de gevangenis. Hij denkt dat vrouwen een relatie met een gedetineerde spannend vinden. “Een gevangene is een ander soort man, hij heeft een bepaalde sfeer om zich heen. Het is mysterieus. Vrouwen vinden mannen die iets anders zijn leuk”, denkt Konings. “En ze zijn niet in de buurt, dat voelt heel veilig.”

Misdaadlijn

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer