main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 10:14

Partijprominent Rosenthal: VVD had in debat moeten gaan met BBB

Partijprominent Uri Rosenthal vindt dat ‘zijn’ VVD in debat had moeten gaan met de BoerBurgerBeweging (BBB) in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Ook vindt hij dat het kabinet zich achter de oren moet krabben over het stikstofbeleid. “Wij moeten beseffen dat er op een aantal punten bordjes verhangen zijn. Dat moet je niet negeren.”

De VVD zette zich tijdens de afgelopen campagne af tegen ‘de linkse wolk’, GroenLinks en de PvdA. De partij ging het debat op rechts uit de weg. Rosenthal: “Door campagnestrategen is besloten om het te doen op basis van de leus ‘linksom of rechtsom’. Jeroen Pauw heeft dat nog stevig aangezet” met het debat tussen VVD en GroenLinks en PvdA.

“Je kunt zeggen dat je wat meer had moeten kijken naar wat er buiten die kleine kern aan de orde is. Voor je het weet vergeet je de nieuwkomers en kunnen zij de ruimte nemen om groter te worden dan ze zelf hadden bedacht”, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Luisteren naar BBB’

BBB won de Provinciale Statenverkiezingen met overmacht. Volgens de laatste prognoses wordt de partij in iedere provincie de grootste. In de Eerste Kamer komt BBB binnen op zestien, mogelijk zelfs zeventien zetels. De partij is zeer kritisch op het stikstofbeleid en wil een streep door de deadline van stikstofminister Christianne van der Wal om per 2030 te komen tot een halvering van de stikstofuitstoot.

Rosenthal vindt dat de machtspartijen moeten luisteren naar de partij van Caroline van der Plas. “De uitslag heeft aangetoond dat er op sommige punten echt wat aan de hand is. Je krijgt de situatie dat in Den Haag en in de provincies door sommige partijen een zekere souplesse moet worden betracht.”

BBB is ook tegen het onteigenen van boeren. “Ik begrijp dat men in Den Haag al denkt: misschien kunnen we op sommige punten wat dichter naar de zaak toekomen”, zegt Rosenthal. Hij vindt dat niet alleen D66, de partij die stevig vasthoudt aan het stikstofbeleid, maar ook BBB zich bereid moet tonen compromissen te sluiten.

Den Haag moet bijkomen

Volgens Rosenthal is het kabinet op dit moment nog vooral in shock, nadat alle partijen zetels inleverden. Hij verwacht niet dat premier Mark Rutte vandaag tijdens de ministerraad pleit voor het kijken naar een soepelere stikstofaanpak. “Het belangrijkste is dat partijen die zich heel erg hebben ingegraven in bepaalde standpunten, souplesse tonen”, benadrukt hij.

Volgens BBB-lijstrekker voor Noord-Holland Ingrid de Sain is haar partij bereid in gesprek te gaan. Ze hoopt dat partijen “respectvol” met BBB om de tafel gaan om tot oplossingen te komen. “Het belangrijkste is dat we woningen gaan bouwen en de economie door kan draaien.”

Lees ook: 

Paternotte (D66) na zege BBB: in versnipperd landschap samenwerking zoeken

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer