Protest tijdens slotdebat toont onvrede in samenleving: ‘Overheid nodig die dicht bij de mensen staat’
Boeren lieten flink van zich horen tijdens het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen in het provinciehuis in Den Bosch. Het toont eens te meer aan dat er veel onvrede heerst bij een groot aantal burgers. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot ziet het als taak van het kabinet om de verbinding met de samenleving te herstellen.
Hoe denkt de bewindsvrouw dat te realiseren? "Door niet meer beloven dan je waar kunt maken", klinkt haar antwoord. "Wij hebben een overheid nodig die dicht bij de mensen staat, dienstbaar is en daarin het verschil kan maken. En niet meer zoals afgelopen jaren efficiënt en doelmatig moet zijn en mensen als een plan ziet", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat zijn zaken waarin je verandering kunt brengen."
Protest tijdens slotdebat
Honderden boeren hadden zich gisteren bij het provinciehuis verzameld. Het luidde getoeter van tractoren was tijdens het debat goed te horen. Er werd met (omgekeerde) Nederlandse vlaggen gezwaaid en vuurwerk afgestoken. Alle straten rondom het provinciehuis werden geblokkeerd door de landbouwvoertuigen en dat maakte het te onveilig voor alle aanwezigen bij het stotdebat om direct na het debat huiswaarts te keren.
"Dit was onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen", zei Mark van den Oever, voorman Farmers Defence Force gisteren. Die boerenorganisatie was een van de initiatiefnemers van de demonstratie bij het provinciehuis. De tekst, 'nooit meer, stem ze weg', werd ook groot op het provinciehuis gebouw geprojecteerd.
Omgekeerde vlaggen
Tijdens het debat ging het vanzelfsprekend over stikstof en kwamen tevens de omgekeerde vlaggen ter discussie. Door politici werd over een weer gesuggereerd dat 'die vlag er voor u hangt'.
Minister Bruins Slot: "Als je een omgekeerde vlag ziet staan, dan is het een protest tegen datgene wat er gebeurt. Als politicus heb ik dat ook mijzelf aan te rekenen." Daarom ziet de bewindsvrouw het als "één van de grote opdrachten" van haar als minister en het kabinet om de "verbinding met de samenleving te herstellen".