Speelt de politie criminelen in de kaart door delen van opsporingsinformatie?
Beelden van een ramkraak, woningroof of een ander misdrijf. De politie deelt ze regelmatig in de hoop door tips van het publiek criminelen in de kraag te vatten. Luisteraar van het programma Het Misdaadbureau Bernadette vraagt zich af of de politie op die manier niet te veel informatie deelt, waardoor criminelen een handje worden geholpen. "Die kijken vast en zeker mee."
Bernadette ziet daarnaast dat aan de lopende band informatie wordt gedeeld over lopende onderzoeken. "Die informatie wordt in ieder journaal herhaalt", vertelt ze aan De Misdaadlijn. Ze vraagt zich af of boeven ook daar hun voordeel mee doen.
Volgens officier van justitie Debby Homans kiezen politiewoordvoerders zorgvuldig hun woorden. Ook delen politie en Openbaar Ministerie (OM) uitsluitend beelden van een misdrijf als dat het onderzoek ten goede komt. Homans: "We delen informatie als we meer willen weten over een bepaald strafbaar feit. Dat betekent dat we soms ook informatie vrijgeven over hoe een misdrijf is gepleegd. Soms is dat nodig, omdat we anders niet de juiste informatie van het publiek kunnen krijgen."
Maar volgens de officier is het risico klein dat criminelen daardoor in de kaart worden gespeeld of op ideeën worden gebracht. "Dat risico zie ik niet zo. Ik denk dat het naïef is om te denken dat criminelen of wannebe criminelen hun informatie halen uit een programma als Opsporing Verzocht. Over het plegen van een strafbaar feit is bijvoorbeeld online of in eigen omgeving al genoeg informatie te vinden."
Strategie politie
Ook volgens criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit Amsterdam is er weinig risico verbonden aan het delen van beelden van een misdrijf door de politie. "Criminelen worden niet per se wijzer van wat ze zien op Opsporing Verzocht. Meestal weten ze het al wel of is het misdrijf niet heel ingewikkeld."
Wel laat de politie soms criminelen zien in Opsporing Verzocht in de hoop dat ze contact met elkaar opnemen. "Criminelen zitten onder de tap en gaan met elkaar praten omdat ze denken ‘dit is mijn zaak’. Dat is een strategie die door de politie wordt ingezet."
Misdaadlijn
Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: