Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oproep aan nautische bedrijven: blijf alert op mensensmokkel

Officier van Justitie Gerben Wilbrink en VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans doen in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL een oproep aan nautische ondernemers om alert te zijn op mensensmokkelpraktijken en hier melding van te maken als zij onheil ruiken.

Mensensmokkelaars maken graag gebruik van nautische bedrijven. Deze bedrijven verkopen namelijk goederen die smokkelaars goed kunnen gebruiken voor hun criminele activiteit. Als een ondernemer meegaat in eventuele verdachte praktijken, dan kan hij zelf ook de bak indraaien.

Oproep aan nautische bedrijven

Zelf zijn zij er vaak niet helemaal bewust van. Om die reden doet Wilbrink een oproep aan nautische bedrijven om hier beter op te letten. "Als er telkens iemand bij je komt voor zwemvesten, bootjes of andere spullen, zonder een redelijke verklaring. Neem dan contact op met de politie."

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans steunt de oproep van de Officier van Justitie om bij ondernemers van nautische bedrijven meer bekendheid over mensensmokkel te genereren. "In de mensensmokkelketen zijn veel mensen betrokken. Waarvan sommigen onbewust. Als zij signalen van mensensmokkel kunnen herkennen en dat kunnen doorgeven aan de politie, dan hebben wij meer ogen in onze samenleving om dit probleem aan te pakken."

Volgens zowel Wilbrink als Brekelmans is het een goed idee als er een speciaal meldpunt wordt opgezet.

Tekst gaat verder onder tweet

'Wij vonden het wel vreemd'

Een goed voorbeeld is Roelof Kuipers. Hij heeft een watersportwinkel (Kuipers Nautic) in Beverwijk en vertelt in Het Misdaadbureau dat hij twee keer een verdachte situatie heeft meegemaakt. In beide gevallen werden er een grote hoeveelheid reddingsvesten afgenomen, die later door iemand werd opgehaald.

Een keer ging het om een persoon uit het buitenland, die de reddingsvesten betaalde met zijn pinpas. In het tweede geval werd bijna de hele voorraad aan reddingsvesten opgekocht. Die persoon betaalde contant en vertelde dat de vesten bestemd waren voor de maritieme sector. "Voor hetzelfde geld was er niks aan de hand, maar wij vonden het wel vreemd", zegt Kuipers. "Je weet dat reddingsvesten kunnen worden gebruikt voor vluchtelingen, maar het is niet aan ons wat iemand met de vesten gaat doen."

Een meldpunt om verdachte situaties aan te geven is volgens Kuipers "handig, omdat je dan weet wat je moet doen".

In Het Misdaadbureau zijn vrijdagavond 24 februari vanaf 19u op NPO Radio 1 alle cijfers en achtergronden te horen over faciliteerders van mensensmokkel.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau