Winkeldiefstal bij zelfscankassa’s neemt ‘schrikbarende vormen aan’: ‘Soms in georganiseerd verband’
Het aantal winkeldiefstallen is de laatste jaren fors toegenomen, mede door de zelfscankassa. Dat zeggen deskundigen en winkeliers tegen het Algemeen Dagblad. "We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt."
Internationaal onderzoek wijst uit dat iedere procent meer aan zelfscankassa’s leidt tot een procent meer 'derving' (verlies van producten zonder oorzaak), zegt retaildeskundige Eelco Hos tegen de krant. "Het systeem is heel snel uitgerold en het gebruik is hard gestegen. Het is een feit dat die stijging ook leidt tot stijging van de derving."
En daar hoort diefstal bij, zegt Hos. "Hetzij door klanten of personeel. De schade loopt in de tientallen miljoenen." Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen vorig jaar met ruim 30 procent is toegenomen ten opzichte van 2021. Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is met 40.143 nagenoeg terug op het niveau van 2015.
Inflatie
Volgens Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de toename mede te verklaren door de inflatie en gestegen kosten. "Het zijn niet alleen jongeren maar ook ouderen die het financieel niet meer kunnen bolwerken en zich genoodzaakt voelen tot diefstal over te gaan."
Ondertussen worden zelfscankassa's wel steeds populairder, ziet Wildeboer. Maar het verlaagt de drempel om af en toe stiekem een product in de tas te doen zonder af te rekenen, denkt hij. "Het dievengilde speelt er op in. We krijgen signalen dat diefstal bij zelfscankassa’s schrikbarende vormen aanneemt."
"Soms gebeurt het zelfs in georganiseerd verband. Eén iemand rekent boodschappen af. Als die met het bonnetje door de poort gaat, loopt iemand anders er met een volle kar met gestolen spullen achteraan. Daar kun je als ondernemer niks tegen doen", aldus Wildeboer.
Meer kassières?
CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik denkt dat winkeliers die een zelfscankassa openen, rekening houden met meer diefstal. "Het is een efficiëntiemaatregel, zeker voor de grote supermarkten. Misschien gaan ze nu wel terug naar meer kassières", zegt ze in Goedemorgen Nederland. "De vraag is: weegt de diefstal op tegen de kosten."
Misdaadlijn
Heb jij een vraag, tip of verhaal over misdaad? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Scan de QR-code om dit nummer op te slaan: