main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 januari 2023 — 11:38

Tweede Kamerlid Amhaouch (CDA): Nederland moet wachten op EU-wetgeving duurzaam ondernemen

Nederland wil vooruitlopen op de Europese wetgeving als het gaat om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet liever dat er Europese richtlijnen hiervoor komen.

Europese wetten staan boven nationale wetten. Mocht Nederland met eigen wetgeving komen over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan wordt die tenietgedaan als de Europese Unie later met zijn eigen wetgeving over hetzelfde onderwerp komt. De EU is momenteel bezig met het opstellen van richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Amhaouch ziet daarom liever niet dat Nederland vooroploopt in deze zaak. “Pak die Europese richtlijnen en vertaal die naar nationale wetgeving. Dan heb je in elk geval binnen Europa met 27 landen een gelijk speelveld”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nederlands wetsvoorstel

Het Nederlandse wetsvoorstel houdt in dat bedrijven verantwoordelijk worden gehouden als er misstanden in hun productieketen plaatsvinden. Ondernemers zijn niet blij met dit voorstel en uitten eerder kritiek op de initiatiefnemers.

Amhaouch kan zich wel in de kritiek vinden. “Stel, ik heb een mkb-bedrijf dat machines maakt en ik heb staal nodig. Hoe ver moet ik dan terug in de keten waar het staal vandaan komt? Moet ik dat gaan achterhalen tot in de mijn?”, schetst hij een voorbeeld. “Of andersom, waar gaat mijn staal naartoe? Moet ik onderzoeken waar mijn staal terechtkomt, tot waar kwade bedoelingen zijn in een verkeerd land?”

Het Kamerlid stelt dat het bedrijf haar eigen bezigheden wel kan onderzoeken, maar dat een grootschalig onderzoek naar misstanden elders in de keten “bijna ondoenlijk is voor een mkb-bedrijf”. Daarom wil Amhaouch lieven bedrijven helpen “om de goede dingen te doen” dan ze te bestraffen als het er fout gaat.

Vestigingsklimaat

Als deze regeling doorgaat, zeggen veel bedrijven Nederland te verlaten en elders hun hoofdkantoor op te tuigen. Amhaouch maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. “Shell, DSM en Unilever zijn weggegaan. De banen zijn niet vanzelfsprekend en ook de grote bedrijven heb je nodig voor de verduurzaming”, vertelt de CDA’er.

En dat de Verenigde Staten miljarden uittrekken om bedrijven binnenslands te houden, maar ook van buitenaf naar hen toe te trekken “heeft ook invloed op Europa”, stelt Amhaouch.

Hoogleraar strategie en innovatie aan de UvA Henk Volbreda maakt zich daarentegen nog geen al te grote zorgen. “Over het algemeen is ons vestigingsklimaat redelijk goed. Ondernemers beoordelen het met een 6,6”, zegt hij. “Maar zij zien ook een duidelijk aantal verbeterpunten als het gaat om fiscaal beleid en het faciliteren van de wetgeving.”

Lees ook: 

Boskalis-topman: kans is concreet dat wij uit Nederland vertrekken

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer