Mbo’ers verdienen regelmatig meer dan menig hbo’er
Jarenlang werd er gehamerd op doorstuderen, maar mbo'ers die de techniek ingaan, krijgen anderhalf jaar nadat ze afgestudeerd zijn vaak een hoger bruto-uurloon dan veel hbo'ers. Ook afgestudeerde verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs kunnen op een hoog salaris rekenen, zo schrijft De Telegraaf. De krant baseert dat op de nieuwe Keuzegids mbo, met daarin een overzicht van 10.000 opleidingen en hun banenkansen.
Zo ligt het bruto uurloon voor een mbo'er in de procestechniek anderhalf jaar na de studie op 20,90 euro. Daarna volgen de studierichtingen verpleegkunde, vervoer (onder andere vrachtwagenchauffeurs), verzorgende en de scheepvaart. Het gemiddelde brutoloon van hbo’ers lag de afgelopen jaren op dik 16 euro per uur.
'Negatief waardeoordeel'
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, spreekt in de krant van een "soort emancipatie van het mbo". "Het idee was lange tijd, hoe hoger je opleiding hoe meer je verdient, maar de markt begint mbo’ers nu echt anders te behandelen. Daar kleefde te lang een negatief waardeoordeel aan."
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat minder jongeren vorig jaar kozen voor een mbo-opleiding. In 2005 koos ruim 50 procent van het aantal studenten voor een mbo-opleiding. Dat percentage is inmiddels gezakt tot 40,3. Een zorgwekkende ontwikkeling, noemde MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin dat in oktober 2022.
'Kinderen opties bieden'
De volgende stap is volgens Wilthagen dan ook dat ouders actief aangesproken moeten worden, omdat die vaak een behoorlijke invloed hebben op de studiekeuze van hun kinderen.
Publicist Aylin Bilic, te gast in Goedemorgen Nederland, onderschrijft dat. "Het zou goed zijn als we kinderen opties bieden", zegt ze. "Dus niet spreken van hoger- en lager opgeleid, maar dat je echt opties hebt en dat mbo net zo goed een optie is als hbo."
Econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar geeft aan dat het goed is dat mbo'ers meer op waarde worden geschat en benadrukt het belang van aandacht in de media voor dit soort nieuws. "Om hopelijk te zorgen dat meer mensen, en ouders, dus ook denken: hé, als mijn kind een goede technische opleiding doet, mag je in je handjes knijpen."