Huishoudens draaien massaal verwarming open: prijsplafond mogelijk niet voor iedereen van toepassing
Door de felle kou deze week is het gasgebruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald. Dat vertelt de Gasunie aan het AD. Een zeer hoog gebruik bij een lange en strenge winter heeft mogelijk ook gevolgen voor het prijsplafond.
Er wordt weer flink gestookt in Nederland met temperaturen die dalen tot onder de nul graden. De gasopslagen waren rond oktober met ruim 93 procent gevuld. Deze is met ruim 10 procent gezakt, doordat het gasgebruik met 30 procent is gestegen. Vooral de laatste dagen gaat het vanwege vorst erg hard, stelt Gasunie.
Nederland kan het vooralsnog prima aan, maar dan mag het geen extreem strenge winter worden. Het probleem is wel dat alles wat nu verbruikt wordt, voor volgend jaar weer aangevuld moet worden. Dat is nog een hele uitdaging. Om te voorkomen dat Nederland een gastekort krijgt, wil Gasunie gebruik maken van (tijdelijke) lng-terminals. Daar vertelde Gasunie-directeur Ulco Vermeulen gisteren bij Sven op 1 meer over.
Prijsplafond energierekening
Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws.
Het prijsplafond geldt tot 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Dat sommige huishoudens toch hogere tarieven betalen heeft te maken met de jaarafrekening. Die is door het ministerie als het ware in tweeën geknipt. Eén voor en één na de jaarafrekening. Die datum is per persoon verschillend, aangezien iemands jaarafrekening vaak afloopt op de dag dat het contract is afgesloten.
Het kan dus zo zijn dat het verbruik van een huishouden in de eerste periode boven de gestelde gemiddeldes valt en de tweede periode niet. Mocht datzelfde huishouden op jaarbasis onder de 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar vallen, heeft het toch de meerprijs moeten betalen over de eerste periode.
Andersom geldt overigens hetzelfde. De niet gebruikte kuubs gas in de eerste periode worden voor de rest van het jaar niet meegenomen.
‘Onvoorspelbaar’
“Het is onvoorspelbaar hoe dit precies uitpakt voor mensen. Je kunt dat niet op de millimeter voorspellen”, reageert CDA-Kamerlid Anne Kuik bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Wij maken ons hier enorm veel zorgen over”, zegt wethouder handhaving in Rotterdam Vincent Karremans. “Ik hoor extreme verhalen. Veel Rotterdammers hebben het al niet breed en dan komt dit er nog eens bovenop.”
LEES OOK: Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer