Huishoudens draaien massaal verwarming open: prijsplafond mogelijk niet voor iedereen van toepassing
Door de felle kou deze week is het gasgebruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald. Dat vertelt de Gasunie aan het AD. Een zeer hoog gebruik bij een lange en strenge winter heeft mogelijk ook gevolgen voor het prijsplafond.
Er wordt weer flink gestookt in Nederland met temperaturen die dalen tot onder de nul graden. De gasopslagen waren rond oktober met ruim 93 procent gevuld. Deze is met ruim 10 procent gezakt, doordat het gasgebruik met 30 procent is gestegen. Vooral de laatste dagen gaat het vanwege vorst erg hard, stelt Gasunie.
Nederland kan het vooralsnog prima aan, maar dan mag het geen extreem strenge winter worden. Het probleem is wel dat alles wat nu verbruikt wordt, voor volgend jaar weer aangevuld moet worden. Dat is nog een hele uitdaging. Om te voorkomen dat Nederland een gastekort krijgt, wil Gasunie gebruik maken van (tijdelijke) lng-terminals. Daar vertelde Gasunie-directeur Ulco Vermeulen gisteren bij Sven op 1 meer over.
Prijsplafond energierekening
Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws.
Het prijsplafond geldt tot 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Dat sommige huishoudens toch hogere tarieven betalen heeft te maken met de jaarafrekening. Die is door het ministerie als het ware in tweeën geknipt. Eén voor en één na de jaarafrekening. Die datum is per persoon verschillend, aangezien iemands jaarafrekening vaak afloopt op de dag dat het contract is afgesloten.
Het kan dus zo zijn dat het verbruik van een huishouden in de eerste periode boven de gestelde gemiddeldes valt en de tweede periode niet. Mocht datzelfde huishouden op jaarbasis onder de 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar vallen, heeft het toch de meerprijs moeten betalen over de eerste periode.
Andersom geldt overigens hetzelfde. De niet gebruikte kuubs gas in de eerste periode worden voor de rest van het jaar niet meegenomen.
'Onvoorspelbaar'
"Het is onvoorspelbaar hoe dit precies uitpakt voor mensen. Je kunt dat niet op de millimeter voorspellen", reageert CDA-Kamerlid Anne Kuik bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Wij maken ons hier enorm veel zorgen over", zegt wethouder handhaving in Rotterdam Vincent Karremans. "Ik hoor extreme verhalen. Veel Rotterdammers hebben het al niet breed en dan komt dit er nog eens bovenop."
LEES OOK: Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs