main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 december 2022 — 11:11

Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs

Mocht het een strenge winter worden biedt het energieprijsplafond mogelijk niet voor iedereen genoeg dekking. Daarvoor waarschuwt directeur gastechnologie bij TNO René Peters in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En als je boven het plafond komt, betaal je de marktprijs.” De komende week dalen de tempraturen tot mogelijk min tien graden.

Per 1 januari gaat het tijdelijk energieprijsplafond in, dat huishoudens in Nederland moet compenseren voor de hoge energiekosten. “Dat prijsplafond is vast tot 1200 kuub gas en 2900 kWh elektriciteit”, zegt Peters. “Als het een hele strenge winter wordt, is de kans groot dat je meer gas gaat gebruiken en mensen met een warmtepomp meer elektriciteit.”

Mensen die boven het energieprijsplafond uitkomen moeten ‘gewoon’ aan de marktprijs voldoen. “We hebben aan de aankondigingen van energiebedrijven gezien dat de marktprijzen nog steeds omhoog gaan. De meeste bedrijven hebben hun prijzen op 1 januari verhoogd”, waarschuwt Peters, die wel benadrukt dat het prijsplafond onder de huidige omstandigheden voor zeker zestig procent van de huishoudens in Nederland zekerheid biedt.

De marktprijs stijgt op dit moment nog omdat energiebedrijven energie inkopen voor de lange termijn. “Een paar maanden geleden zaten we nog op de hoge prijzen, dus energiebedrijven moeten hogere prijzen doorberekenen. Er zijn een paar bedrijven, zoals Eneco, die de prijzen wel hebben verlaagd, mogelijk omdat zij kortere contracten afsluiten. Maar over het algemeen zie je de prijzen nog stijgen.”

‘Niet jarenlang compenseren’

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten waarschuwde in WNL Op Zondag dat het kabinet ook niet “jarenlang” kan blijven compenseren. “Dat zou echt onverantwoord zijn voor alle andere dingen die we in dit land moeten betalen. We doen het nu voor 2023, maar ik wil in mei volgend jaar maatregelen presenteren die we veel gerichter kunnen inzetten, zodat we dan alleen nog compenseren voor de lage inkomens en de lage middeninkomens die het hardst geraakt worden”, aldus de bewindsman.

Volgens Peters is het nog onduidelijk wanneer de energieprijzen zullen dalen. “Het komend jaar wordt spannend omdat er geen gas uit Rusland zal komen en er maar zoveel productie van vloeibaar aardgas op de wereld is. We zullen moeten concurreren om dat vloeibaar aardgas naar Nederland te halen.”

Nederland zuiniger

Wel ziet hij dat Nederland de afgelopen maanden flink zuiniger is geworden. Peters: “Het bewustzijn van het verbruik van energie is enorm toegenomen. We hebben al een besparing van zo’n 25 procent van gas in Nederland. Niet alleen huishoudens, ook bedrijven gaan zuiniger om met energie. Ook denken mensen vaker aan zonnepanelen en isolatie. Dat helpt.”

LEES OOK: Winter staat voor de deur: zo bespaar je op je energierekening


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer