main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 december 2022 — 11:11

Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs

Mocht het een strenge winter worden biedt het energieprijsplafond mogelijk niet voor iedereen genoeg dekking. Daarvoor waarschuwt directeur gastechnologie bij TNO René Peters in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En als je boven het plafond komt, betaal je de marktprijs.” De komende week dalen de tempraturen tot mogelijk min tien graden.

Per 1 januari gaat het tijdelijk energieprijsplafond in, dat huishoudens in Nederland moet compenseren voor de hoge energiekosten. “Dat prijsplafond is vast tot 1200 kuub gas en 2900 kWh elektriciteit”, zegt Peters. “Als het een hele strenge winter wordt, is de kans groot dat je meer gas gaat gebruiken en mensen met een warmtepomp meer elektriciteit.”

Mensen die boven het energieprijsplafond uitkomen moeten ‘gewoon’ aan de marktprijs voldoen. “We hebben aan de aankondigingen van energiebedrijven gezien dat de marktprijzen nog steeds omhoog gaan. De meeste bedrijven hebben hun prijzen op 1 januari verhoogd”, waarschuwt Peters, die wel benadrukt dat het prijsplafond onder de huidige omstandigheden voor zeker zestig procent van de huishoudens in Nederland zekerheid biedt.

De marktprijs stijgt op dit moment nog omdat energiebedrijven energie inkopen voor de lange termijn. “Een paar maanden geleden zaten we nog op de hoge prijzen, dus energiebedrijven moeten hogere prijzen doorberekenen. Er zijn een paar bedrijven, zoals Eneco, die de prijzen wel hebben verlaagd, mogelijk omdat zij kortere contracten afsluiten. Maar over het algemeen zie je de prijzen nog stijgen.”

‘Niet jarenlang compenseren’

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten waarschuwde in WNL Op Zondag dat het kabinet ook niet “jarenlang” kan blijven compenseren. “Dat zou echt onverantwoord zijn voor alle andere dingen die we in dit land moeten betalen. We doen het nu voor 2023, maar ik wil in mei volgend jaar maatregelen presenteren die we veel gerichter kunnen inzetten, zodat we dan alleen nog compenseren voor de lage inkomens en de lage middeninkomens die het hardst geraakt worden”, aldus de bewindsman.

Volgens Peters is het nog onduidelijk wanneer de energieprijzen zullen dalen. “Het komend jaar wordt spannend omdat er geen gas uit Rusland zal komen en er maar zoveel productie van vloeibaar aardgas op de wereld is. We zullen moeten concurreren om dat vloeibaar aardgas naar Nederland te halen.”

Nederland zuiniger

Wel ziet hij dat Nederland de afgelopen maanden flink zuiniger is geworden. Peters: “Het bewustzijn van het verbruik van energie is enorm toegenomen. We hebben al een besparing van zo’n 25 procent van gas in Nederland. Niet alleen huishoudens, ook bedrijven gaan zuiniger om met energie. Ook denken mensen vaker aan zonnepanelen en isolatie. Dat helpt.”

LEES OOK: Winter staat voor de deur: zo bespaar je op je energierekening


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer