main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 13 december 2022 — 13:53

Energiespecialist Jilles van den Beukel: Europa is per dag 1 miljard euro kwijt aan gasimport

Vanwege gastekorten stroomt er enorm veel geld weg uit de Europese Unie. “Dagelijks ongeveer één miljard euro”, stelt Jilles van den Beukel, energie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies bij Sven op 1 op NPO Radio 1. “En dat is een groot probleem.” De Gasunie wil met nieuwe lng-terminals gastekorten voorkomen. Directeur Ulco Vermeulen: “Alleen de politiek kan de gaskraan in Groningen openzetten, wij niet. Dus hebben wij het initiatief genomen de importcapaciteit van lng te verhogen.”

Nederland heeft een beperkte importcapaciteit van lng. “Dat maakt ons kwetsbaar” stelt gasexpert Van den Beukel. Door een beperkte aanvoercapaciteit ligt de groothandelsprijs in Nederland hoger dan de wereldprijs. Gaswinning in Groningen zou oplossing bieden maar past volgens de gasexpert niet binnen “de huidige beleidsrealiteit”.

Importterminals

Nederland kan daarom beter extra lng-importterminals aanleggen stelt van den Beukel. De Gasunie ziet Terneuzen als de beste locatie voor een nieuwe lng-terminal. Gasunie directeur Ulco Vermeulen: “Wij zullen er alles aan doen om de terminal voor volgende winter in bedrijf te hebben.”

De directeur verwacht dat het kabinet, net als bij de terminal in de Eemshaven, garant zal staan bij de lng-terminal in Zeeland. De Gasunie heeft nog geen concrete toezegging van energieminister Rob Jetten. “Over een paar weken wordt er meer duidelijk en dan verwachten we steun vanuit de overheid.”

Prijsplafond

De EU-energieministers spreken vandaag in Brussel over een Europees prijsplafond op gas. Gaspexpert van den Beukel verwacht dat er een halfzacht compromis uitkomt. “Een hoog prijsplafond die niet snel in werking gaat treden”, denkt hij.

Nederland is als lidstaat geen voorstander van een Europees prijsplafond. Ook Van den Beukel vindt een prijsbeperking een slecht idee. “Een prijsplafond gaat niet goed samen met leveringszekerheid. Dus dan moet je kiezen en dan kies ik voor leveringszekerheid.”

LEES OOK: Commissie: mogelijk volgend jaar gastekort voor Europese Unie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer