main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 12 oktober 2022 — 12:58

De Staat gaat naar Hoge Raad in zaak onrechtmatige adoptie: ‘Verbijsterd’

De Staat gaat toch in cassatie in een zaak van Dilani Butink, de vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn. Het is niet de eerste keer dat de Staat ingaat tegen het oordeel van een rechter: in de zaak van Patrick Noordoven, die in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat onrechtmatig uit Brazilië werd gehaald door een Nederlands stel, gebeurde in februari 2022 hetzelfde. “Ik ben verbijsterd over de manier waarop minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, red.) met Dilani en met mij omgaat”, zegt hij in een eerste reactie tegen de redactie van de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau.

Noordoven verzoekt de minister dringend om een voorstel te doen “dat het mogelijk maakt dat wij deze ondragelijke situatie kunnen volhouden op weg naar herstel”.

Minister Weerwind liet de Tweede Kamer dinsdag middels een brief weten dat hij zich niet neerlegt bij het oordeel van het gerechtshof in Den Haag, dat Butink eerder dit jaar in het gelijk stelde in haar eis om schadevergoeding. De eiseres werd in Sri Lanka geboren en werd daarna door haar Nederlandse

Dat de Staat in haar zaak in cassatie gaat, noemt Butink tegenover RTL Nieuws “bizar”. “Ik had het al een beetje verwacht, maar nu het nieuws er echt is, heb ik zo veel vragen. Wat willen ze daarmee bereiken?” Butink vraagt zich af of de Staat het misschien doet om anderen die in dezelfde situatie zitten te ontmoedigen. “Om ze te laten zien dat je niet ‘zomaar’ de Staat kan aanklagen.”

‘Onbegrijpelijk’

Kinder- en mensenrechtenorganisaties gaven na het hoger beroep in de zaak van Patrick Noordoven al aan dat zij vonden dat de Staat dat hoger beroep moest intrekken. De directeuren van Defence for Children, Fiom en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) noemden de zet van de Staat “onbegrijpelijk”, zo stelden zij in de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau. In diezelfde podcast is het verhaal van Butink en Noordoven ook te horen. Luister nu hier terug:

‘Om juridische redenen’

De Staat bood eerder wel excuses aan voor het onrechtmatige optreden van de overheid bij interlandelijke adoptie. Dat gebeurde na een breed onderzoek van de commissie-Joustra naar de adoptiepraktijken in het verleden. De commissie constateerde dat er veel mis is gegaan en nog steeds ging. De overheid schoot daarbij tekort, aldus de commissie. Het ging onder meer om fraude, vervalsing van papieren, kinderhandel en corruptie. Vanwege de nog bestaande onduidelijke situatie legde het vorige kabinet meteen de adopties uit het buitenland stil.

Weerwind schrijft in zijn brief dat hij die excuses nog altijd volledig onderschrijft. Toch vindt hij het om juridische redenen nodig om in cassatie te gaan. Hij wil de hoogste rechter laten oordelen over de juridische aansprakelijkheid in individuele gevallen op grond van het destijds geldende recht. De uitspraak komt volgens Weerwind niet overeen met “vaste jurisprudentie” van de Hoge Raad, wat een “aantal principiële rechtsvragen” oproept. Een uitspraak is volgens hem nodig om toekomstige zaken te kunnen beoordelen.

“Als de Staat fundamentele rechtsvragen gehad zou hebben in de zaak van Dilani dan had de Staat die vragen ook eerder in die procedures aan de Hoge Raad kunnen voorleggen; die mogelijkheid bestaat”, zegt Noordoven daarover. “Daarom lijkt het mij veeleer dat de Staat Dilani en mij kapot wil procederen, omdat een rechtszaak na een uitspraak van de Hoge Raad doorgaans nog helemaal niet afgelopen is en zomaar nog twee, of zelfs drie keer voor nieuwe rechters kan komen.” Dat gaat nog jaren duren, beklemtoont Noordoven. “Dat gaat nog jaren duren! Hoe moeten wij dat volhouden? En hoe moeten wij dat betalen?”

Weerwind vindt het “zeer vervelend” voor Butink, omdat ze na jarenlang procederen in het gelijk was gesteld, maar zegt dat een cassatieberoep de enige manier is voor de Staat om duidelijkheid te krijgen.

Zaak sleept zich al jarenlang voort

De zaak van Butink sleept zich al jarenlang voort. Aanvankelijk was de eis van de vrouw afgewezen door een rechtbank, omdat haar zaak zou zijn verjaard. Nadat een onderzoekscommissie onder leiding van Tjibbe Joustra vorig jaar een snoeihard oordeel had geveld over de gang van zaken rond adopties uit het buitenland en de rol van de overheid daarbij, besloot het kabinet toch dat het zich niet meer zou beroepen op de verjaringstermijn in soortgelijke zaken.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die zich al langer met de zaken rond Butink en Noordoven bezighoudt, vindt “dit echt extreem pijnlijk voor gedupeerden. Mensen worden vermorzeld door de overheid. Het is onwaarschijnlijk hoe deze ongelijke juridische strijd een uitputtingsslag wordt voor mensen die al in het gelijk zijn gesteld.”

LEES OOK: ‘Deur voor illegale adoptie staat in Nederland wagenwijd open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer