main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 12 oktober 2022 — 12:58

De Staat gaat naar Hoge Raad in zaak onrechtmatige adoptie: ‘Verbijsterd’

De Staat gaat toch in cassatie in een zaak van Dilani Butink, de vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn. Het is niet de eerste keer dat de Staat ingaat tegen het oordeel van een rechter: in de zaak van Patrick Noordoven, die in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat onrechtmatig uit Brazilië werd gehaald door een Nederlands stel, gebeurde in februari 2022 hetzelfde. “Ik ben verbijsterd over de manier waarop minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, red.) met Dilani en met mij omgaat”, zegt hij in een eerste reactie tegen de redactie van de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau.

Noordoven verzoekt de minister dringend om een voorstel te doen “dat het mogelijk maakt dat wij deze ondragelijke situatie kunnen volhouden op weg naar herstel”.

Minister Weerwind liet de Tweede Kamer dinsdag middels een brief weten dat hij zich niet neerlegt bij het oordeel van het gerechtshof in Den Haag, dat Butink eerder dit jaar in het gelijk stelde in haar eis om schadevergoeding. De eiseres werd in Sri Lanka geboren en werd daarna door haar Nederlandse

Dat de Staat in haar zaak in cassatie gaat, noemt Butink tegenover RTL Nieuws “bizar”. “Ik had het al een beetje verwacht, maar nu het nieuws er echt is, heb ik zo veel vragen. Wat willen ze daarmee bereiken?” Butink vraagt zich af of de Staat het misschien doet om anderen die in dezelfde situatie zitten te ontmoedigen. “Om ze te laten zien dat je niet ‘zomaar’ de Staat kan aanklagen.”

‘Onbegrijpelijk’

Kinder- en mensenrechtenorganisaties gaven na het hoger beroep in de zaak van Patrick Noordoven al aan dat zij vonden dat de Staat dat hoger beroep moest intrekken. De directeuren van Defence for Children, Fiom en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) noemden de zet van de Staat “onbegrijpelijk”, zo stelden zij in de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau. In diezelfde podcast is het verhaal van Butink en Noordoven ook te horen. Luister nu hier terug:

‘Om juridische redenen’

De Staat bood eerder wel excuses aan voor het onrechtmatige optreden van de overheid bij interlandelijke adoptie. Dat gebeurde na een breed onderzoek van de commissie-Joustra naar de adoptiepraktijken in het verleden. De commissie constateerde dat er veel mis is gegaan en nog steeds ging. De overheid schoot daarbij tekort, aldus de commissie. Het ging onder meer om fraude, vervalsing van papieren, kinderhandel en corruptie. Vanwege de nog bestaande onduidelijke situatie legde het vorige kabinet meteen de adopties uit het buitenland stil.

Weerwind schrijft in zijn brief dat hij die excuses nog altijd volledig onderschrijft. Toch vindt hij het om juridische redenen nodig om in cassatie te gaan. Hij wil de hoogste rechter laten oordelen over de juridische aansprakelijkheid in individuele gevallen op grond van het destijds geldende recht. De uitspraak komt volgens Weerwind niet overeen met “vaste jurisprudentie” van de Hoge Raad, wat een “aantal principiële rechtsvragen” oproept. Een uitspraak is volgens hem nodig om toekomstige zaken te kunnen beoordelen.

“Als de Staat fundamentele rechtsvragen gehad zou hebben in de zaak van Dilani dan had de Staat die vragen ook eerder in die procedures aan de Hoge Raad kunnen voorleggen; die mogelijkheid bestaat”, zegt Noordoven daarover. “Daarom lijkt het mij veeleer dat de Staat Dilani en mij kapot wil procederen, omdat een rechtszaak na een uitspraak van de Hoge Raad doorgaans nog helemaal niet afgelopen is en zomaar nog twee, of zelfs drie keer voor nieuwe rechters kan komen.” Dat gaat nog jaren duren, beklemtoont Noordoven. “Dat gaat nog jaren duren! Hoe moeten wij dat volhouden? En hoe moeten wij dat betalen?”

Weerwind vindt het “zeer vervelend” voor Butink, omdat ze na jarenlang procederen in het gelijk was gesteld, maar zegt dat een cassatieberoep de enige manier is voor de Staat om duidelijkheid te krijgen.

Zaak sleept zich al jarenlang voort

De zaak van Butink sleept zich al jarenlang voort. Aanvankelijk was de eis van de vrouw afgewezen door een rechtbank, omdat haar zaak zou zijn verjaard. Nadat een onderzoekscommissie onder leiding van Tjibbe Joustra vorig jaar een snoeihard oordeel had geveld over de gang van zaken rond adopties uit het buitenland en de rol van de overheid daarbij, besloot het kabinet toch dat het zich niet meer zou beroepen op de verjaringstermijn in soortgelijke zaken.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die zich al langer met de zaken rond Butink en Noordoven bezighoudt, vindt “dit echt extreem pijnlijk voor gedupeerden. Mensen worden vermorzeld door de overheid. Het is onwaarschijnlijk hoe deze ongelijke juridische strijd een uitputtingsslag wordt voor mensen die al in het gelijk zijn gesteld.”

LEES OOK: ‘Deur voor illegale adoptie staat in Nederland wagenwijd open’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse…

Lees meer

Auto op A2 slaat acht keer over de kop, bestuurder lichtgewond

Een automobilist is zondag op de A2 bij de afslag Veghel (Noord-Brabant) acht keer over de kop geslagen. De bestuurder liep slechts minimale verwondingen op…

Lees meer

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne…

Lees meer

Columnist Zihni Özdil hekelt besluit Verzetsmuseum om term ‘verzetshelden’ in de ban te doen

Het Verzetsmuseum koos er onlangs voor om de term ‘verzetshelden’ te veranderen in ‘verzetsmensen. De achterliggende reden daarvoor was dat “mensen heldhaftig kunnen zijn, maar…

Lees meer

Wordt talent nog gestimuleerd? ‘Er is geen enkel ander land dat beroepsonderwijs “laag” noemt’

We moeten afstappen van het onderscheid tussen ‘hoog- en laagopgeleiden’, stelt ondernemer Zeynep Dag in WNL op Zondag op NPO1. Mensen willen namelijk niet ‘laagopgeleid’…

Lees meer

Minister Schreinemacher: Mogelijke kabinetsdelegatie naar wedstrijd Nederland-Argentinië ‘gespiegeld’ aan Argentijnse afvaardiging

Volgens minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher zal het kabinet de keuze voor het sturen van een afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië af…

Lees meer

Minister Schreinemacher: naïef geweest over handelsrelatie met China, ‘afhankelijkheid is ons overkomen’

Volgens minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher is het kabinet naïef geweest over de handelsrelatie met China: ‘’De zorgen van Amerikanen over China…

Lees meer

Drie explosies in tien dagen: burgemeester Den Bosch zet extra toezicht in

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch heeft voor de komende dagen extra surveillance ingezet in de buurt waar vrijdagnacht een explosief afging. Dat meldt hij…

Lees meer

Politie vindt meer dan 800 kilogram vuurwerk in Twents dorp

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie…

Lees meer

Paus Johannes Paulus wist al veel eerder van kindermisbruik

Johannes Paulus II was al lang voordat hij paus werd in 1978 op de hoogte van kindermisbruik in zijn bisdom. Dat blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Tbs’er stak ex-vriendin om zich te bewijzen aan huidige vriendin

De ontsnapte tbs’er Kendrick M. wilde aan zijn vriendin in Bergschenhoek bewijzen dat zij zijn ‘nummer 1’ was. Daarom stak hij woensdag in Soest zijn…

Lees meer

Tilburger verdacht van witwassen van 7 miljoen euro

Een 31-jarige man uit Tilburg wordt verdacht van het witwassen van meer dan 7 miljoen euro in anderhalf jaar tijd. De politie sluit niet uit…

Lees meer

Weer veel pollen in de lucht, hooikoorts kan gaan opspelen tijdens kerst

Geloof het of niet, maar de hazelaar en de elst staan door het zachte herfstweer alweer bijna in bloei. Komende weken komen er dus weer…

Lees meer

Zoetermeer sluit brug over A12 wegens mogelijk instortingsgevaar

De gemeente Zoetermeer heeft een belangrijke fiets- en voetgangersbrug over onder meer de A12 en het spoor gesloten omdat die niet als veilig kan worden…

Lees meer

Nederlandse non verdacht van babyroof

Een 89-jarige Nederlandse non wordt beschuldigd van babyroof en illegale adoptie uit Chili. In de jaren 70 en 80 zou ze kinderen zonder toestemming bij…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier