main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 12 oktober 2022 — 12:58

De Staat gaat naar Hoge Raad in zaak onrechtmatige adoptie: ‘Verbijsterd’

De Staat gaat toch in cassatie in een zaak van Dilani Butink, de vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn. Het is niet de eerste keer dat de Staat ingaat tegen het oordeel van een rechter: in de zaak van Patrick Noordoven, die in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat onrechtmatig uit Brazilië werd gehaald door een Nederlands stel, gebeurde in februari 2022 hetzelfde. “Ik ben verbijsterd over de manier waarop minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, red.) met Dilani en met mij omgaat”, zegt hij in een eerste reactie tegen de redactie van de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau.

Noordoven verzoekt de minister dringend om een voorstel te doen “dat het mogelijk maakt dat wij deze ondragelijke situatie kunnen volhouden op weg naar herstel”.

Minister Weerwind liet de Tweede Kamer dinsdag middels een brief weten dat hij zich niet neerlegt bij het oordeel van het gerechtshof in Den Haag, dat Butink eerder dit jaar in het gelijk stelde in haar eis om schadevergoeding. De eiseres werd in Sri Lanka geboren en werd daarna door haar Nederlandse

Dat de Staat in haar zaak in cassatie gaat, noemt Butink tegenover RTL Nieuws “bizar”. “Ik had het al een beetje verwacht, maar nu het nieuws er echt is, heb ik zo veel vragen. Wat willen ze daarmee bereiken?” Butink vraagt zich af of de Staat het misschien doet om anderen die in dezelfde situatie zitten te ontmoedigen. “Om ze te laten zien dat je niet ‘zomaar’ de Staat kan aanklagen.”

‘Onbegrijpelijk’

Kinder- en mensenrechtenorganisaties gaven na het hoger beroep in de zaak van Patrick Noordoven al aan dat zij vonden dat de Staat dat hoger beroep moest intrekken. De directeuren van Defence for Children, Fiom en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) noemden de zet van de Staat “onbegrijpelijk”, zo stelden zij in de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau. In diezelfde podcast is het verhaal van Butink en Noordoven ook te horen. Luister nu hier terug:

‘Om juridische redenen’

De Staat bood eerder wel excuses aan voor het onrechtmatige optreden van de overheid bij interlandelijke adoptie. Dat gebeurde na een breed onderzoek van de commissie-Joustra naar de adoptiepraktijken in het verleden. De commissie constateerde dat er veel mis is gegaan en nog steeds ging. De overheid schoot daarbij tekort, aldus de commissie. Het ging onder meer om fraude, vervalsing van papieren, kinderhandel en corruptie. Vanwege de nog bestaande onduidelijke situatie legde het vorige kabinet meteen de adopties uit het buitenland stil.

Weerwind schrijft in zijn brief dat hij die excuses nog altijd volledig onderschrijft. Toch vindt hij het om juridische redenen nodig om in cassatie te gaan. Hij wil de hoogste rechter laten oordelen over de juridische aansprakelijkheid in individuele gevallen op grond van het destijds geldende recht. De uitspraak komt volgens Weerwind niet overeen met “vaste jurisprudentie” van de Hoge Raad, wat een “aantal principiële rechtsvragen” oproept. Een uitspraak is volgens hem nodig om toekomstige zaken te kunnen beoordelen.

“Als de Staat fundamentele rechtsvragen gehad zou hebben in de zaak van Dilani dan had de Staat die vragen ook eerder in die procedures aan de Hoge Raad kunnen voorleggen; die mogelijkheid bestaat”, zegt Noordoven daarover. “Daarom lijkt het mij veeleer dat de Staat Dilani en mij kapot wil procederen, omdat een rechtszaak na een uitspraak van de Hoge Raad doorgaans nog helemaal niet afgelopen is en zomaar nog twee, of zelfs drie keer voor nieuwe rechters kan komen.” Dat gaat nog jaren duren, beklemtoont Noordoven. “Dat gaat nog jaren duren! Hoe moeten wij dat volhouden? En hoe moeten wij dat betalen?”

Weerwind vindt het “zeer vervelend” voor Butink, omdat ze na jarenlang procederen in het gelijk was gesteld, maar zegt dat een cassatieberoep de enige manier is voor de Staat om duidelijkheid te krijgen.

Zaak sleept zich al jarenlang voort

De zaak van Butink sleept zich al jarenlang voort. Aanvankelijk was de eis van de vrouw afgewezen door een rechtbank, omdat haar zaak zou zijn verjaard. Nadat een onderzoekscommissie onder leiding van Tjibbe Joustra vorig jaar een snoeihard oordeel had geveld over de gang van zaken rond adopties uit het buitenland en de rol van de overheid daarbij, besloot het kabinet toch dat het zich niet meer zou beroepen op de verjaringstermijn in soortgelijke zaken.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die zich al langer met de zaken rond Butink en Noordoven bezighoudt, vindt “dit echt extreem pijnlijk voor gedupeerden. Mensen worden vermorzeld door de overheid. Het is onwaarschijnlijk hoe deze ongelijke juridische strijd een uitputtingsslag wordt voor mensen die al in het gelijk zijn gesteld.”

LEES OOK: ‘Deur voor illegale adoptie staat in Nederland wagenwijd open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer

Hoogte uitkeringen per gemeente verschilt tot 900 euro, zegt FNV

Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…

Lees meer

Duitse grenscontroles zijn slechts ‘middel op korte termijn’

De Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…

Lees meer

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…

Lees meer