main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Het Onderzoeksbureau - 16 juni 2022 — 21:18

Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in

SP-Kamerlid Michiel van Nispen doet een klemmende oproep aan minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind: trek het hoger beroep in de zaak rond de illegale adoptie van Patrick Noordoven in. “Ik vraag of de Staat zich er bij neer wil leggen als mensen in het gelijk worden gesteld.” Dat zei hij vandaag tijdens een commissiedebat over de interlandelijke adoptiestop, die binnenkort weer hervat wordt.

Van Nispen sprak de minister aan naar aanleiding van een aflevering van Het Onderzoeksbureau. Daarin deden ook kinder- en mensenrechtenorganisaties een oproep het hoger beroep in te trekken. In de WNL-podcast vertelt Patrick Noordoven hoe hij eind 2021 zijn rechtszaak won tegen de Staat, die vervolgens besloot in hoger beroep te gaan.

“Na een slopende procedure en jarenlange strijd is er eindelijk een rechter die je gelijk geeft”, zegt Van Nispen. “Die oordeelt dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld. Maar wat doet de Staat? Die gaat in hoger beroep, en mensen gaan er kapot aan.”

Luister de podcast nu hier. 

Patrick werd in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat uit Brazilië gehaald door een Nederlands stel. Omdat zijn juridische ouders hem in hadden laten schrijven als hun eigen kind, ontbrak informatie over zijn biologische ouders. Patrick bleek, net als 41 andere kinderen, illegaal geadopteerd uit Brazilië. Ook bij die adopties bleken Nederlandse diplomaten betrokken.

Van Nispen vraagt Weerwind dan ook niet enkel af te zien van het hoger beroep in de zaak Patrick Noordoven, maar ook van eventuele andere zaken. “Hoeveel andere zaken lopen er nog?”, vroeg Van Nispen. “Is de minister bereid te gaan schikken en mogelijke beroepen in te trekken?”

Commissie Joustra

De overheid wist begin jaren 90 van het frauduleuze handelen, maar ondernam geen actie om de ontstaansgeschiedenis van die baby’s te achterhalen. De commissie Joustra concludeerde dan ook vorig jaar dat de Staat jarenlang tekortgeschoten is. Dit door weg te kijken van misstanden rond buitenlandse adopties.

Voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker schortte interlandelijke adopties als gevolg daarvan vanaf februari tijdelijk op. Interlandelijke adoptie wordt binnenkort weer  – onder strikte voorwaarden – hervat. Dat was dan ook de aanleiding voor het debat vandaag. De SP is tegen de hervatting van deze adoptiestop. Onder meer omdat de partij er onvoldoende gerust op is dat misstanden met de nieuwe plannen van minister Weerwind voldoende voorkomen kon worden.

Minister: ga soortgelijke zaken tegen het licht houden

Weerwind gaf tijdens het debat tegenover Van Nispen aan dat hij niet in kan gaan op de zaak van Patrick, aangezien die nog loopt. “Ik kan me voorstellen dat dat een weinig bevredigend antwoord voor u is.”

Opvallend was verder dat Weerwind tijdens het debat zei de naam van de betrokkene, dus Patrick Noordoven, niet te willen herhalen. Daar heeft Patrick moeite mee, zo vertelt hij in een reactie aan WNL. “Ik vond het heel erg moeilijk om te merken, te zien en te horen dat de minister weigert mijn naam uit te spreken terwijl Van Nispen daar toestemming toe heeft”, zegt hij. “Mijn zaak is ook de aanleiding geweest voor het instellen van de commissie, en heeft tot de adoptiestop geleid. Er zijn Kamervragen over mij gesteld. Dat de minister dan weigert mijn naam uit te spreken, alle menselijkheid ontbrak daarin voor mij.”

‘Dat is waar ik op hoop’

Als een adoptie is uitgesproken door een rechter in een land dat is aangesloten bij het Haags Adoptieverdrag, wordt de adoptie in de andere verdragslanden automatisch volledig erkend. Dat Weerwind zegt dat hij voorstander is van het hervatten van interlandelijke adoptie, laat daarom volgens Patrick zien dat hij de uitspraak van de rechter in dit soort zaken wél aanvaard. “Daar vertrouwt hij blind op. Maar tegelijkertijd is de rechter bij hem om de hoek in Den Haag kennelijk niet de instantie die hij kan en wil en moet vertrouwen.”

Verder zou de minister het hoger beroep kunnen intrekken. Ook als deze onder de rechter is, zegt Patrick. “Hij doet alsof hij mij kapot moet blijven procederen, terwijl die op elk willekeurig moment, zoals elke procespartij, altijd de rechtszaak kan intrekken”, legt hij uit. “Hij kan op elk moment de landsadvocaat contact op laten nemen met mijn advocaat om het oordeel van de rechter uit te voeren en mijn schade te vergoeden. En dat is waar ik op hoop.”

Weerwind gaf verder aan te willen kijken naar de andere zaken waar Van Nispen op wees. “Als er meer soortgelijke zaken zijn, en de Staat laat mensen leed extra doormaken door zich te beroepen op een hoger beroep, kan dat niet de bedoeling zijn”, aldus de minister.

De minister zei in het debat zijn standpunt niet te gaan heroverwegen, maar zei wel soortgelijke zaken tegen het licht te gaan houden. “Ik wil mezelf goed laten informeren hoe we hier mee om zijn gegaan, en of iets terecht is of onterecht. Die beweging wil ik maken.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De aflevering over van het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in