main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Het Onderzoeksbureau - 16 juni 2022 — 21:18

Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in

SP-Kamerlid Michiel van Nispen doet een klemmende oproep aan minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind: trek het hoger beroep in de zaak rond de illegale adoptie van Patrick Noordoven in. “Ik vraag of de Staat zich er bij neer wil leggen als mensen in het gelijk worden gesteld.” Dat zei hij vandaag tijdens een commissiedebat over de interlandelijke adoptiestop, die binnenkort weer hervat wordt.

Van Nispen sprak de minister aan naar aanleiding van een aflevering van Het Onderzoeksbureau. Daarin deden ook kinder- en mensenrechtenorganisaties een oproep het hoger beroep in te trekken. In de WNL-podcast vertelt Patrick Noordoven hoe hij eind 2021 zijn rechtszaak won tegen de Staat, die vervolgens besloot in hoger beroep te gaan.

“Na een slopende procedure en jarenlange strijd is er eindelijk een rechter die je gelijk geeft”, zegt Van Nispen. “Die oordeelt dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld. Maar wat doet de Staat? Die gaat in hoger beroep, en mensen gaan er kapot aan.”

Luister de podcast nu hier. 

Patrick werd in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat uit Brazilië gehaald door een Nederlands stel. Omdat zijn juridische ouders hem in hadden laten schrijven als hun eigen kind, ontbrak informatie over zijn biologische ouders. Patrick bleek, net als 41 andere kinderen, illegaal geadopteerd uit Brazilië. Ook bij die adopties bleken Nederlandse diplomaten betrokken.

Van Nispen vraagt Weerwind dan ook niet enkel af te zien van het hoger beroep in de zaak Patrick Noordoven, maar ook van eventuele andere zaken. “Hoeveel andere zaken lopen er nog?”, vroeg Van Nispen. “Is de minister bereid te gaan schikken en mogelijke beroepen in te trekken?”

Commissie Joustra

De overheid wist begin jaren 90 van het frauduleuze handelen, maar ondernam geen actie om de ontstaansgeschiedenis van die baby’s te achterhalen. De commissie Joustra concludeerde dan ook vorig jaar dat de Staat jarenlang tekortgeschoten is. Dit door weg te kijken van misstanden rond buitenlandse adopties.

Voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker schortte interlandelijke adopties als gevolg daarvan vanaf februari tijdelijk op. Interlandelijke adoptie wordt binnenkort weer  – onder strikte voorwaarden – hervat. Dat was dan ook de aanleiding voor het debat vandaag. De SP is tegen de hervatting van deze adoptiestop. Onder meer omdat de partij er onvoldoende gerust op is dat misstanden met de nieuwe plannen van minister Weerwind voldoende voorkomen kon worden.

Minister: ga soortgelijke zaken tegen het licht houden

Weerwind gaf tijdens het debat tegenover Van Nispen aan dat hij niet in kan gaan op de zaak van Patrick, aangezien die nog loopt. “Ik kan me voorstellen dat dat een weinig bevredigend antwoord voor u is.”

Opvallend was verder dat Weerwind tijdens het debat zei de naam van de betrokkene, dus Patrick Noordoven, niet te willen herhalen. Daar heeft Patrick moeite mee, zo vertelt hij in een reactie aan WNL. “Ik vond het heel erg moeilijk om te merken, te zien en te horen dat de minister weigert mijn naam uit te spreken terwijl Van Nispen daar toestemming toe heeft”, zegt hij. “Mijn zaak is ook de aanleiding geweest voor het instellen van de commissie, en heeft tot de adoptiestop geleid. Er zijn Kamervragen over mij gesteld. Dat de minister dan weigert mijn naam uit te spreken, alle menselijkheid ontbrak daarin voor mij.”

‘Dat is waar ik op hoop’

Als een adoptie is uitgesproken door een rechter in een land dat is aangesloten bij het Haags Adoptieverdrag, wordt de adoptie in de andere verdragslanden automatisch volledig erkend. Dat Weerwind zegt dat hij voorstander is van het hervatten van interlandelijke adoptie, laat daarom volgens Patrick zien dat hij de uitspraak van de rechter in dit soort zaken wél aanvaard. “Daar vertrouwt hij blind op. Maar tegelijkertijd is de rechter bij hem om de hoek in Den Haag kennelijk niet de instantie die hij kan en wil en moet vertrouwen.”

Verder zou de minister het hoger beroep kunnen intrekken. Ook als deze onder de rechter is, zegt Patrick. “Hij doet alsof hij mij kapot moet blijven procederen, terwijl die op elk willekeurig moment, zoals elke procespartij, altijd de rechtszaak kan intrekken”, legt hij uit. “Hij kan op elk moment de landsadvocaat contact op laten nemen met mijn advocaat om het oordeel van de rechter uit te voeren en mijn schade te vergoeden. En dat is waar ik op hoop.”

Weerwind gaf verder aan te willen kijken naar de andere zaken waar Van Nispen op wees. “Als er meer soortgelijke zaken zijn, en de Staat laat mensen leed extra doormaken door zich te beroepen op een hoger beroep, kan dat niet de bedoeling zijn”, aldus de minister.

De minister zei in het debat zijn standpunt niet te gaan heroverwegen, maar zei wel soortgelijke zaken tegen het licht te gaan houden. “Ik wil mezelf goed laten informeren hoe we hier mee om zijn gegaan, en of iets terecht is of onterecht. Die beweging wil ik maken.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De aflevering over van het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer