main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Het Onderzoeksbureau - 16 juni 2022 — 21:18

Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in

SP-Kamerlid Michiel van Nispen doet een klemmende oproep aan minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind: trek het hoger beroep in de zaak rond de illegale adoptie van Patrick Noordoven in. “Ik vraag of de Staat zich er bij neer wil leggen als mensen in het gelijk worden gesteld.” Dat zei hij vandaag tijdens een commissiedebat over de interlandelijke adoptiestop, die binnenkort weer hervat wordt.

Van Nispen sprak de minister aan naar aanleiding van een aflevering van Het Onderzoeksbureau. Daarin deden ook kinder- en mensenrechtenorganisaties een oproep het hoger beroep in te trekken. In de WNL-podcast vertelt Patrick Noordoven hoe hij eind 2021 zijn rechtszaak won tegen de Staat, die vervolgens besloot in hoger beroep te gaan.

“Na een slopende procedure en jarenlange strijd is er eindelijk een rechter die je gelijk geeft”, zegt Van Nispen. “Die oordeelt dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld. Maar wat doet de Staat? Die gaat in hoger beroep, en mensen gaan er kapot aan.”

Luister de podcast nu hier. 

Patrick werd in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat uit Brazilië gehaald door een Nederlands stel. Omdat zijn juridische ouders hem in hadden laten schrijven als hun eigen kind, ontbrak informatie over zijn biologische ouders. Patrick bleek, net als 41 andere kinderen, illegaal geadopteerd uit Brazilië. Ook bij die adopties bleken Nederlandse diplomaten betrokken.

Van Nispen vraagt Weerwind dan ook niet enkel af te zien van het hoger beroep in de zaak Patrick Noordoven, maar ook van eventuele andere zaken. “Hoeveel andere zaken lopen er nog?”, vroeg Van Nispen. “Is de minister bereid te gaan schikken en mogelijke beroepen in te trekken?”

Commissie Joustra

De overheid wist begin jaren 90 van het frauduleuze handelen, maar ondernam geen actie om de ontstaansgeschiedenis van die baby’s te achterhalen. De commissie Joustra concludeerde dan ook vorig jaar dat de Staat jarenlang tekortgeschoten is. Dit door weg te kijken van misstanden rond buitenlandse adopties.

Voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker schortte interlandelijke adopties als gevolg daarvan vanaf februari tijdelijk op. Interlandelijke adoptie wordt binnenkort weer  – onder strikte voorwaarden – hervat. Dat was dan ook de aanleiding voor het debat vandaag. De SP is tegen de hervatting van deze adoptiestop. Onder meer omdat de partij er onvoldoende gerust op is dat misstanden met de nieuwe plannen van minister Weerwind voldoende voorkomen kon worden.

Minister: ga soortgelijke zaken tegen het licht houden

Weerwind gaf tijdens het debat tegenover Van Nispen aan dat hij niet in kan gaan op de zaak van Patrick, aangezien die nog loopt. “Ik kan me voorstellen dat dat een weinig bevredigend antwoord voor u is.”

Opvallend was verder dat Weerwind tijdens het debat zei de naam van de betrokkene, dus Patrick Noordoven, niet te willen herhalen. Daar heeft Patrick moeite mee, zo vertelt hij in een reactie aan WNL. “Ik vond het heel erg moeilijk om te merken, te zien en te horen dat de minister weigert mijn naam uit te spreken terwijl Van Nispen daar toestemming toe heeft”, zegt hij. “Mijn zaak is ook de aanleiding geweest voor het instellen van de commissie, en heeft tot de adoptiestop geleid. Er zijn Kamervragen over mij gesteld. Dat de minister dan weigert mijn naam uit te spreken, alle menselijkheid ontbrak daarin voor mij.”

‘Dat is waar ik op hoop’

Als een adoptie is uitgesproken door een rechter in een land dat is aangesloten bij het Haags Adoptieverdrag, wordt de adoptie in de andere verdragslanden automatisch volledig erkend. Dat Weerwind zegt dat hij voorstander is van het hervatten van interlandelijke adoptie, laat daarom volgens Patrick zien dat hij de uitspraak van de rechter in dit soort zaken wél aanvaard. “Daar vertrouwt hij blind op. Maar tegelijkertijd is de rechter bij hem om de hoek in Den Haag kennelijk niet de instantie die hij kan en wil en moet vertrouwen.”

Verder zou de minister het hoger beroep kunnen intrekken. Ook als deze onder de rechter is, zegt Patrick. “Hij doet alsof hij mij kapot moet blijven procederen, terwijl die op elk willekeurig moment, zoals elke procespartij, altijd de rechtszaak kan intrekken”, legt hij uit. “Hij kan op elk moment de landsadvocaat contact op laten nemen met mijn advocaat om het oordeel van de rechter uit te voeren en mijn schade te vergoeden. En dat is waar ik op hoop.”

Weerwind gaf verder aan te willen kijken naar de andere zaken waar Van Nispen op wees. “Als er meer soortgelijke zaken zijn, en de Staat laat mensen leed extra doormaken door zich te beroepen op een hoger beroep, kan dat niet de bedoeling zijn”, aldus de minister.

De minister zei in het debat zijn standpunt niet te gaan heroverwegen, maar zei wel soortgelijke zaken tegen het licht te gaan houden. “Ik wil mezelf goed laten informeren hoe we hier mee om zijn gegaan, en of iets terecht is of onterecht. Die beweging wil ik maken.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De aflevering over van het Onderzoeksbureau over illegale adopties is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Patrick werd illegaal geadopteerd: ‘Je mist ownership van je identiteit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer