main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 12 juli 2022 — 11:28

Onrechtmatig gehandeld bij Sri Lankaanse adoptiezaak

De Nederlandse Staat en een Nederlandse bemiddelingsorganisatie bij adoptie hebben eind vorige eeuw onrechtmatig gehandeld in de Sri Lankaanse adoptiezaak van Dilani Butink. Er kan geen beroep op verjaring gedaan worden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald in een zaak die tegen hen aangespannen was door een vrouw die destijds als baby geadopteerd is.

De eiseres in deze zaak is in 1992 in Sri Lanka geboren en kort daarna door haar Nederlandse adoptieouders geadopteerd. Zij is niet in staat gebleken om aan de hand van haar – summiere – adoptiepapieren haar biologische ouders te vinden. Na televisie-uitzendingen van Zembla in 2017 over misstanden bij adoptie uit Sri Lanka heeft zij de Nederlandse Staat en de Nederlandse stichting die bij haar adoptie had bemiddeld aansprakelijk gesteld.

Dilani Butink stelt dat haar adoptie onzorgvuldig tot stand is gekomen, waardoor zij nu in onzekerheid verkeert over haar afkomst en de omstandigheden waaronder zij is afgestaan. Zij wil dat wordt bepaald dat de Staat en de Nederlandse stichting onrechtmatig hebben gehandeld en dat zij worden veroordeeld om haar schade te vergoeden.

Verjaringsverweer laten vallen

De rechtbank Den Haag heeft het beroep van de Staat en de bemiddelingsorganisatie op verjaring gehonoreerd en de vorderingen afgewezen. De Staat heeft het verjaringsverweer in hoger beroep laten vallen. De Nederlandse stichting heeft dit gehandhaafd. Het Haagse hof komt in dit arrest tot de conclusie dat het beroep van deze stichting op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Verder is het hof van oordeel dat de Staat en de Nederlandse stichting hebben gehandeld in strijd met de op hen rustende verplichtingen. Ze hebben te zeer vertrouwd op de controle door de Sri Lankaanse autoriteiten. Ze hadden ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid méér kunnen en moeten doen om de onzekerheid bij de betrokkene over haar afkomst en de omstandigheden rond haar adoptie te voorkomen. Dat geldt met name gezien de destijds al bestaande signalen over structurele misstanden bij interlandelijke adoptie uit (o.a.) Sri Lanka. De controle door de Sri Lankaanse autoriteiten had die misstanden ook niet kunnen voorkomen.

Het Onderzoeksbureau

De WNL-podcast Het Onderzoeksbureau gaat in één van de afleveringen in op illegale adoptie. Daarin vertelt Dilani Butink over haar situatie en is ze te horen wanneer ze gebruikmaakt van haar spreekrecht in hoger beroep, op 24 maart 2022.

LEES OOK: Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer