main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Goedemorgen Nederland - 17 augustus 2022 — 10:07

Zelenski waarschuwt Oekraïense burgers: ‘Blijf uit de buurt van militair bezette gebieden’

Oekraïners in door Rusland bezet gebied zouden zo veel mogelijk uit de buurt moeten blijven van militaire faciliteiten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zijn landgenoten daartoe op en noemde daarbij ook de mensen op de Krim. Op dit door Rusland geannexeerde schiereiland waren dinsdag explosies en een brand, onder meer bij een Russisch munitiedepot.

Zelenski hoopt het aantal burgerdoden te kunnen beperken als mensen de plekken mijden die van militair belang zijn. “Hoe minder kansen de bezetters krijgen om kwaad te doen en Oekraïners te doden, des te sneller kunnen we deze oorlog beëindigen en ons land bevrijden.”

Explosies Krim

Volgens Rusland waren de ontploffingen dinsdag het gevolg van Oekraïense sabotage. Vorige week waren er ook al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft.

Zelenski heeft niet bevestigd dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is voor de twee incidenten, maar bestuurders hebben gesuggereerd dat de strategie nu is om de Russische militaire aanvoerlijnen te vernietigen. Zelenski’s stafchef Andriy Yermak had het op Twitter over “demilitarisatie”, verwijzend naar Ruslands argument om de invasie in Oekraïne te beginnen. Door de aanval van dinsdag lag een groot deel van het treinverkeer op de Krim stil. Het schiereiland is een belangrijke route voor de bevoorrading van de zuidelijke Russische troepen.

Oorlog nog lang niet voorbij

Voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg is van mening dat de oorlog in Oekraïne nog maanden of zelfs jaren kan duren. Niet alleen omdat Oekraïne zich steeds beter kan weren, maar ook omdat de Russen zich steeds meer in een situatie bevinden waarin zij niet kunnen winnen, maar ook niet kunnen verliezen.

Tekst gaat verder onder video

Mogelijk belanden Rusland en Oekraïne in een patstelling, “waarbij het conflict niet echt bevroren wordt, maar absoluut niet duidelijk is wat er nou verder gaat gebeuren”, zei Kronenburg vorige week bij Sven op 1: Zomereditie.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Oorlog lijkt te kantelen in voordeel Oekraïne: ‘Rusland moet alles op alles zetten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer